Разследването за катастрофата на магистрала Струма ще приключи съвсем скоро.

...
Разследването за катастрофата на магистрала Струма ще приключи съвсем скоро.
Коментари Харесай

Разследването за катастрофата на АМ Струма ще приключи съвсем скоро

Разследването за злополуката на автомагистрала " Струма " ще завърши напълно скоро. Ключовите експертизи, които би трябвало да покажат какво тъкмо се е случило във съдбовната нощ на жестоката покруса, евентуално ще са подготвени още преди Коледа. Това съобщи в студиото на заместител основния прокурор Борислав Сарафов.

Според шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов скоростта на рейса с туристи е била по-скоро несъобразена и най-вероятно е надхвърляла 90 км/час. Не се изключва да е имало операция на транспортното средство, защото множеството пътнически рейсове имат механически ограничавания да не трансферират избрана скорост. На този стадий остава водеща версията за човешка неточност.



" Да, допустимо е пътната маркировка да не е отговаряла и тя явно не отговоря на условията, само че няма никаква причинно-следствена връзка сред злополуката и неприятната маркировка. Тя допуска водачът да бъде по-внимателен и да кара със съобразена скорост ", сподели Сарафов.

Той разяснява и тематиката за правосъдна промяна у нас. По думите му такава е нужна, само че не във връзка с структурата, а на устройствените правила.

" Те са инструментариумът, с който работим против престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година - неколкократно кърпен и осъвременяван, само че не може да обслужи новите обществено-политически, обществени и стопански условия в страната ", сподели той.

Сарафов разяснява и високото напрежение сред Министерство на вътрешните работи и държавното обвиняване.

" Аз не съм уверен, че има война сред институциите, тъй като мисля, че в действителност по множеството проблеми, по които работят и Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата, има съгласие ", съобщи Сарафов.

По следствието за Автомагистрала " Хемус " Сарафов изрази своята версия, съгласно която служителите на реда, които работят по проблема, са притиснали с доказателства обвинения, а той от своя страна е решил да сътрудничи и да свидетелства против тези над него - на които се допуска, че е давал парите.

Заместник основният прокурор акцентира, че българското законодателство не разрешава облекчение на процесуалната орис против показания за други съучастници.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР