Разследването за катастрофата на АМ Струма е към финалната си

...
Разследването за катастрофата на АМ Струма е към финалната си
Коментари Харесай

Сарафов: Разследването за катастрофата на АМ Струма е към финалната си фаза

Разследването за злополуката на Автомагистрала " Струма " е към финалната си фаза и чакаме окончателните изводи на назначените експертизи - съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и сложна. Това може би ще стане още преди Коледа, съобщи в ефира на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

" Скоростта е била по-скоро несъобразена и по всяка възможност е надхвърляла 90 км/ч. Това значи, че може и да е имало операция на транспортното средство, защото множеството пътнически рейсове имат механически ограничавания да не трансферират избрана скорост. Като цяло условията към един професионален лидер на рейс с по-завишени, в сравнение с за всеки един лидер. Затова е належащо и скоростта да е била съобразена в оня миг, без значение от маркировката от пътните условия. Да, допустимо е пътната маркировка да не е отговаряла и тя явно не отговоря на условията, само че няма никаква причинно-следствена връзка сред злополуката и неприятната маркировка. Тя допуска водачът да бъде по-внимателен и да кара със съобразена скорост ", съобщи Сарафов. Мнението на проверяващите е, че най-вероятно повода за злополуката е човешка неточност.

Борислав Сарафов е склонен, че правосъдна промяна в страната е нужна, само че не във връзка с структурата, а на устройствените правила.  " Те са инструментариумът, с който работим против престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година - неколкократно кърпен и осъвременяван, само че не може да обслужи новите обществено-политически, обществени и стопански условия в страната ", съобщи той.

" Аз не съм уверен, че има война сред институциите, тъй като мисля, че в действителност по множеството проблеми, по които работят и Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата, има съгласие ", сподели Сарафов. Той напомни, че и преди са прехвърчали искри сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, само че е безапелационен, че нито обществото, нито институциите печелят от такива спорове. 

Той изрази и своята версия по делото за " Хемус " - служителите на реда, които работят по проблема, са притиснали с доказателства обвинения, а той, от своя страна, е решил да сътрудничи и да свидетелства против тези над него - на които се допуска, че е давал парите. Заместник-главният прокурор акцентира, че българското законодателство не разрешава облекчение на процесуалната орис против показания за други съучастници. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР