Разследването срещу Петьо Петров - Еврото за корупционната схема Осемте

...
Разследването срещу Петьо Петров - Еврото за корупционната схема Осемте
Коментари Харесай

Прокурор, разследвал Осемте джуджета, отива на съд. Свидетели срещу Еврото се отмятат от показанията си

Разследването против Петьо Петров - Еврото за корупционната скица " Осемте джуджета ", по което се ревизира и и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов, на път да катастрофира тотално

Един от четиримата наблюдаващи прокурори по делото „ Осемте джуджета “ публично е даден на съд за дейностите си в двуседмичния интервал на разследавнето през лятото на 2023 година

Междувременно, " Капитал " твърди, че очевидците по проблема, които съобщаваха за подкупи от Еврото към няколко магистрати - включително Сарафов - се отмятат от изказванията си.

Според неофициална информация на медията - Любена Павлова, някогашната жена на Петьо Еврото, внезапно е оповестила, че е свидетелствала против Сарафов " под насила " на тогавашния основен прокурор Иван Гешев.

Освен че е очевидец против някогашния си мъж, Павлова е и обвинена по друго дело дружно с Петьо Еврото за заграбване на злато и пари по процеса за собствеността на завода " Изамет ". Неговият създател Илия Златанов беше първият човек, който намерено заприказва против закононарушенията на тогавашното семейство Петрови в следствието на Антикорупционния фонд. 3 година по-късно Павлова също реши да приказва пред АКФ, към този момент след развода си, с цел да упрекна своя някогашен брачен партньор и съизвършител в отправяне на закани против Иван Гешев след бомбения гърмеж край кортежа му.

Смяна на показанията са създали и други от останалите трима очевидци, което прави показанията им неизползваеми от специфичния прокурор по следствието против Сарафов Даниела Талева, излиза наяве от публикацията в " Капитал ".

Това е цялостен неуспех на единствения опит на прокуратурата да извади нескрито мрежата за търговия с въздействие на някогашния следовател Петров - аналогична с тази на Мартин Божанов - Нотариуса.

В петък Софийският градски съд заяви, че е получил обвинителен акт против Константин Сулев, прокурор от Софийска районна прокуратура. Това е един от четиримата прокурори по следствието " Осемте джуджета ", който е събирал доказателства и за корупционни практики на магистрати в ресторанта на Петьо Петров.

Според обвиняването, с дейностите си Константин Сулев не е извършил служебните си отговорности за да набави полза за някогашния основен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация против него в медийното пространство. Твърди се, че задачата е била да аргументи вреди на Петьо Петров и доверения му човек Кристиян Христов.

Предстои да бъде планувано разпоредително съвещание.

За следствието против Сулев се знаеше още от октомври 2023 година, когато Софийската градска прокуратура към този момент беше прекратила следствието за " Осемте джуджета ", а Иван Гешев беше отхвърлен като основен прокурор.

Това е вторият случай, в който прокуратурата упреква Константин Сулев.

През септември 2017 година, месец откакто е нараснал в служба и минава от СРП в Специализираната прокуратура, основният прокурор Сотир Цацаров внася искане за отстраняването му от служба поради две следствия за кражба на електрически ток и за сводничество на млада жена.

Целият развой против Константин Сулев продължава 3 години. Прокурорът е оневинен на три следващи инстанции заради липса на доказателства.

През това време той няма право да работи като магистрат, възобновен е на служба едвам през април 2020 година - само че не в Спецпрокуратурата, а в СРП.

През април 2023 година, прокурорът Сулев осъжда прокуратурата на първа инстанция, като съдът признава правото му на обезщетение за претърпените вреди в размер на към 45 000 лева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР