Разследването ще покаже причината за инцидента с Кугър-а до Пловдив.

...
Разследването ще покаже причината за инцидента с Кугър-а до Пловдив.
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов каза какво е необходимо на българската армия, за да спрат смъртоносните инциденти

Разследването ще покаже повода за случая с " Кугър " -а до Пловдив. Най-вероятно, те са слезнали на тази височина поради проблем, тъй като при всеки полет на авиацията има обмисляне на задачата, има компютърни стратегии, които регистрират релефа и инфраструктурата. Всичко е авансово проиграно. Това съобщи в ефира на bTV някогашният боен министър Велизар Шаламанов.

Всяко нещо, което може да се случи по време на полета, е пробвано безвредно на земята. По значимо е, че ние продължаваме да имаме произшествия с авиацията, в това число с човешки жертви. За година загубихме два хеликоптера и трима водачи. Крайно време е да има изясненост какво става с българската авиация, сподели още той.

" Основният запас - хората, е извънредно подценяван. Техните заплати са ниски. подготовката им е незадоволителна, с цел да се поддържа сигурност и триумф в задачите им. Трето, няма никаква вероятност. Техниката не се поддържа и стои на земята. Няма смисъл да се харчат пари за нова техника, в случай че тя стои на земята и не се поддържа, а хората, които би трябвало да я експлоатират, да нямат пари ", сподели още някогашният боен министър.

По думите му, България няма национална стратегия за превъоръжаване, като нашите съседки, а такава е нужна. " Програмата би трябвало да има явен период и финансов запас. Когато няма визия и стратегия всичко коства доста по-скъпо. Програмата би трябвало да включва и ясна стратегия за извеждане на остарялата техника, която към този момент не е съвместима, и заради своята софтуерна назадничавост, съставлява риск ", разясни той.

Според Шаламанов, това, че сме членове на НАТО извънредно облекчава съставянето на такава стратегия. " Ние просто би трябвало да изразходваме два % за военни разноски и 20% от тях за превъоръжаване. 60% от тези пари би трябвало да отидат за европейското възнаграждение на българските военнослужещи. То сега е ниско и демотивира младежите. Голямата част от висшите военни са пенсионери. Това го няма на никое място в Европа. Няма по какъв начин младеж, който е привикнали с айфон и преносим компютър, да иде да работи на радиолокационна станция, която е на 50 години ", разясни той.

Правилното решение за закупуването на новите изтребители би трябвало да се базира на стабилен механически разбор, счита някогашният боен министър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР