Разследването продължава. Няколко са версиите за трагедията на автомагистрала Струма,

...
Разследването продължава. Няколко са версиите за трагедията на автомагистрала Струма,
Коментари Харесай

Няколко остават версиите за ада на Струма

Разследването продължава. Няколко са версиите за нещастието на автомагистрала „ Струма ”, при която починаха 45 души. Разследващите от България и Северна Македония дадоха взаимен брифинг в Скопие през днешния ден, който беше предаван онлайн във Фейсбук от MИА.mk и Българска телеграфна агенция. А от работата по случая стана ясно, че притежателят на компанията „ Беса транс ” към този момент е разпитан.

Очаква се до края на идната седмица телата на починалите да бъдат превозени към Северна Македония, написа

„ С Република Северна Македония през вчерашния ден достигнахме до договореност двама правосъдни медици да отидат на помощ на нашите правосъдни медици в България ”, съобщи Бисер Михайлов, зам.-окръжен прокурор на Перник.

„ Надявам се до края на другата седмица правосъдните медици да си свършат работата и труповете на жертвите на злополуката да бъдат освободени за заравяне “, добави Михайлов.

„ Не може да се дефинира повода и да се назове една съответна версия, одобрявана като потвърдена и всички останали отпаднали. Категорично е отхвърлено догатката, че се е превозвал бензин или са се превозвали експлозиви. Не са открити останки от взривни субстанции ”, съобщи Младен Петров, следовател от Национална следствена служба.

За да бъде осъществен по-бързо ДНК анализът на жертвите, Скопие изпраща техни правосъдни лекари. “Oт на следващия ден двама наши специалисти от Института за медицина ще отпътуват за София за по-бързата идентификация на загинатите и предаване на телата им на фамилиите ”, удостовери основният прокурор на РСМ  Любомир Йоевски.

Според българските управляващи това ще се случи в най-кратки периоди. „ След правене на ДНК анализите труповете на починалите ще бъдат неотложно върнати. Надявам се в границите на  3-4 дни до края на другата седмица правосъдните медици да свършат своята работа и труповете да бъдат неотложно освободени за заравяне ”, уточни Младен Петров – следовател от Национална следствена служба.

Междувременно следствието на нещастието продължава. „ Продължаваме да работим по всички версии, които не са отхвърлени ”, безапелационен е Петров.

„ Когато бъдат направени заключенията по всички назначени експертизи и според от тези изводи ще вземем някакво решение. Дали и до какъв брой неприятната маркировкае в някаква причинна връзка с настъпилото произшествие ”, уточни от своя страна Бисер Михайлов, зам.-окръжен прокурор на Перник.

„ Работи се и по пожаро-техническа експертиза, която да се произнесе въз основата на всички събрани доказателства какви са аргументите за пораждане на пожара ”, добави следователят от Национална следствена служба.

Според проверяващите рейсът не е превозвал бензин. На този стадий се отхвърля и версията  терористичен акт. „ Не са открити взривни субстанции и останки от такива, работата на химиците дружно с специалистите продължава доста интензивно, отсега нататък ще имаме ясни мнения по тези въпроси ”, акцентира Младен Петров.

Собственикът на компанията транспортьор е разпитан, управляващите имат подозрение за корупция при документите на рейса. „ Автобусът повече от 100 пъти в малко време е напускал Македония, само че е тръгвал и с документите на други страни – България, Турция ”, съобщи Любомир Йоевски, основен прокурор на РСМ.

Двамата пациенти, които бяха изписани от Пирогов, са признати за наблюдаване в болница в Скопие. От лечебното заведение обявиха за Нова телевизия, че потърпевшите са в положително положение и с тях работят психолози.

Движението по автомагистрала   " Струма " при 31-ви километър, където се случи тежката злополука към момента се осъщестява единствено в едната лента, в двете посоки. Платното в посока към  пропускателния пункт Кулата остава затворено. Двете платна на автомагистралата към София се употребяват за придвижване и в двете посоки.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР