Разследването по казуса със снимките на кюлчета и пачки от

...
Разследването по казуса със снимките на кюлчета и пачки от
Коментари Харесай

Прокуратурата отново прекрати делото за снимките от спалнята на Борисов

Разследването по проблема със фотосите на кюлчета и пачки от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов е прекъснато още веднъж. Tова заяви Софийската градска прокуратура (СГП) в четвъртък. Това е вторият път, когато прокуратурата приключва делото.

беше при започване на май. Тогавашният основен прокурор Иван Гешев сподели, че производството е било прекъснато, до момента в който заместникът му Борислав Сарафов е бил отпред на прокуратурата. След като се стигна до опълчване сред Гешев и Борисов, в края на май производството от Софийската апелативна прокуратура (САП) с искане за в допълнение следствие. Впоследствие Гешев беше отхвърлен, а Сарафов стана краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор.

В мнението си от четвъртък СГП написа, че приключва производството, защото не е могла да откри дали фотосите са действителни. Причината е, че изпратените изображения не са били истински, а също по този начин са заменени и датите, на които са снимани. Затова съгласно прокуратурата могат да се създадат обосновани догатки, че фотосите са " манипулирани ".

Друг извод, до който прокуратурата е достигнала, е, че фотосите са били направени с " техническо средство ". Не е станало ясно обаче какво тъкмо е било то.

От СГП споделят, че са изпратили запитвания до Германия, Франция, Австрия, Испания, Белгия по отношение на банкнотите и кюлчетата злато, които се виждат на фотографията. Проверката обаче не е могла да откри дали те фактически са се намирали в спалнята на някогашния министър председател.
 Как две от банкнотите, снимани в спалнята на Бойко Борисов, се оказаха същински  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Прокуратурата споделя и че не е могла да откри от кого са направени фотосите. Малко след появяването им Бойко Борисов сподели, че той е наясно коя е " прелестната госпожа " , снимала в спалнята му. Впоследствие обаче той отхвърли това, а пред прокуратурата е споделил, че се е пошегувал.

Всичко това е довело до решение на СГП, с което производството се приключва.

Първата порция фотоси от спалнята на тогавашния министър председател Бойко Борисов в държавната резиденция " Бояна " излезе в български медии през лятото на 2020 година Тя беше последвана от видеозапис, за който Борисов упрекна мистериозна " Мата Хари " .

През ноември 2021 година пък се появи втора порция фотоси на същия обект - чекмеджето на нощното шкафче до леглото на някогашния министър председател. В него на фотосите се виждат или спящият Борисов, или нощното шкафче в спалнята, цялостно с пачки с банкноти евро и револвер върху него.

Тогава СГП се самосезира и стартира инспекция. В средата на май 2023 година стана ясно, че тя е била прекъсната. Това пристигна на фона на опълчване сред тогавашния основен прокурор Иван Гешев, който се закани да " измете политическия отпадък от Народното събрание ", и водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Гешев тогава заяви, че когато производството е било прекъснато, той е бил в командировка в Съединени американски щати, а отпред на прокуратурата е бил тогавашният му заместител Борислав Сарафов. Впоследствие САП постановим, че то би трябвало да бъде обновено, защото " не са изчерпани всички доказателствени източници ".

В началото на юни Гешев беше отстранен от поста основен прокурор, откакто дългогодишните му бранители от Движение за права и свободи и ГЕРБ трансформираха позицията си. В момента тази служба краткотрайно се извършва от някогашния му заместител - Борислав Сарафов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР