Разследването на инцидента в Хитрино още от самото начало се

...
Разследването на инцидента в Хитрино още от самото начало се
Коментари Харесай

Булмаркет: Разследването на инцидента в Хитрино от самото начало се водеше тенденциозно

Разследването на случая в Хитрино още през цялото време се водеше едностранчиво и преднамерено. Това съобщи на конференция в Русе заместник-управителят на "Булмаркет " Светослав Първанов.

При жп злополуката на 10 декември 2016 година последва гърмеж, при който починаха седем души, доста други бяха ранени, а здания в обитаемото място бяха разрушени или с нанесени вреди. По делото бяха упрекнати машинистите на "Булмаркет Рейл Карго " Димитър Михнев и Радослав Петков, като преди два дни Шуменският областен съд им даде надлежно 15 и 10 години затвор. Основната им виновност е, че са управлявали композицията със скорост от 78 км/час при позволени 40 км/час.

Адвокатът на потърпевшите в Хитрино още през днешния ден ще апелира присъдата на машинистите

Първанов съобщи, че "Булмаркет " застава зад машинистите и техните бранители и ще ги поддържа в дейностите им в бъдеще.

Според него истината е друга - "не високата скорост е съществена причина за случая, а неприятното положение на железопътната мрежа, неподготвения маршрут за придвижване на влака и незаключеното положение на стрелката, дружно с двукратното подаване на напрежение в електрическата мрежа, както и цистерната, която би трябвало да бъде бракувана, а не пусната в придвижване ".

Първанов изясни, че това негово изказване се базира на изводите от последните експертизи, признати по делото от Шуменския областен съд. По думите му от тях се вижда, че без значение с каква скорост се е движела влаковата комбинация, е можело да се случи този случай. Той сподели още, че тези обстоятелства е трябвало да се изяснят по време на досъдебното произвеждане, само че това не било направено.

"Търсеха се, изземаха се и се подлагаха на експертизи единствено и само предмети, данни и обстоятелства, които са в поддръжка на обвинителната теза. Нито едно от настояванията на отбраната за изземане на части от стрелката, траверсите и релсите не бе задоволено ", сподели Първанов.

Той прикани да се вземат незабавни ограничения за възстановяване положението на железопътната инфраструктура, с цел да не се повтори случаят от Хитрино.

Осъдителни присъди по делото за жп случая и гърмежа в Хитрино

Първанов разяснява, че "Булмаркет " има право да заведе искове против НКЖИ по всички приети по делото доказателства, само че все още това не е направено.

Той сподели още, че са съпричастни с тъгата на околните на починалите и на потърпевшите и напомни, че още на третия ден от случая компанията е превела 100 000 лв. на община Хитрино за посрещане на неотложните потребности на засегнатите, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР