Разследването е препубликувано от Г-н Доган има от САЩ Златен

...
Разследването е препубликувано от Г-н Доган има от САЩ Златен
Коментари Харесай

Кое е вярното: Има ли Ахмед Доган медал от Конгреса на САЩ

Разследването е препубликувано от

" Г-н Доган има от Съединени американски щати Златен орден за приноса му за участието в НАТО ".

Тези думи на претендента за президент на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ могат да се чуят на съвсем всеки избирателен протест на придвижването из страната. Те се слагат в подтекста на изказванията за огромното интернационално самопризнание, което има Движение за права и свободи.

Това изказване не се появява за първи път преди избори. Въпросът е дали е правилно. Ще стигнем и до това.

На 23 октомври в Разград Карадайъ сподели:

" Движение за права и свободи направи по този начин, че да се реализира единодушие сред политическите партии в Народното събрание, а от там да се реализира единодушие и в обществото. И 2004 година, когато участвахме във властта, България да стане член на НАТО и нашият почетен ръководител доктор Ахмед Доган получи Златен орден от Конгреса на Америка за приноса му за участието на България в НАТО и за приноса му за мирния преход от комунизъм към народна власт ".

За да проверим обстоятелствата, изпратихме писма до историческите отдели на Камарата на представителите и на Сената, които дружно образуват Конгреса на Съединените щати. Попитахме и офиса на републиканеца от Южна Каролина Джо Уилсън, който е ръководител на Групата за другарство с България в Конгреса, както и пресцентъра на Движение за права и свободи. Разговаряхме с Елена Поптодорова, дълготраен дипломат на България в Съединени американски щати, и с Касим Дал, някогашен заместник-председател на Движение за права и свободи.

Проверката на " Свободна Европа " имаше за цел да откри дали има данни за това почетният ръководител на Движение за права и свободи да е получавал някакво отличие от Конгреса на Съединени американски щати в интервала от основаването на придвижването през 1990 година до през днешния ден.

Доган и златният орден

Твърденията, че Ахмед Доган има премия от Съединените щати, не са нови. Те се появяват още през 2018 година след две основни събития, които стават известни за по-малко от месец.

Първото е придобиването от страна на Доган на 70 на 100 от Топлоелектрическа централа " Варна " против 3500 лева Второто е изненадващото посещаване на тогавашния дипломат на Съединени американски щати Ерик Рубин в централата на Движение за права и свободи, за която стана ясно от прессъобщение на придвижването.

Тогава Карадайъ за първи път загатва за отличие, връчено на Доган, само че без уточнението, че е от Конгреса.

" Нормално е посланикът да се види с господин Доган - историческа персона. Още при съществуването на Варшавския контракт господин Доган съобщи, че мястото на България е в Европейски Съюз и НАТО. И това стана, когато ние бяхме в ръководството - 2004 и 2007 година За нас това е горделивост и полезност. Г-н Доган има от Съединени американски щати златен орден за приноса му за участие в НАТО ", сподели тогава Карадайъ пред Нова телевизия.

Твърденията, че Доган има американско отличие, се появяват още веднъж и преди изборите през юли 2021.

" Нашият почетен ръководител доктор Ахмед Доган получи Златен орден от Конгреса на Америка ", споделя Карадайъ в края на юни на площада в Момчилград. Казва го на и на 17 октомври пред множеството в Бяла Слатина.

Карадайъ не е единственият политик от Движение за права и свободи, който твърди, че Доган има такова отличие. Прави го и Йордан Цонев от трибуната на Народното събрание, както демонстрира стенограмата.

В началото на август, във връзка основаването на краткотрайна комисия за следствие на застрояването на местността " Буджака " край Созопол, той споделя:

" Да учите вие Движение за права и свободи какъв принос имало за демокрацията, когато господин Доган има златен знак, Златен орден от Конгреса на Съединените щати, забележете защо, за приноса му, за приноса му за участието ни в НАТО и за мирния преход на България ".

Какво е Златен орден от Конгреса?

Златният орден е едно от най-високите оценки на Конгреса на Съединени американски щати. Практиката за връчването му стартира след Американската гражданска война и е израз на национална благодарност за изключителни достижения и принос.

За да бъде присъден Златен орден, има тъкмо написана процедура, която е обвързвана с одобряването на номинацията и последващото връчване.

Първият притежател на оценката е първият президент на Съединени американски щати Джордж Вашингтон. Сред отличените със Златен орден са изобретателят Томас Едисон, филмовият продуцент Уолт Дисни, английските министър председатели Уинстън Чърчил и Тони Блеър, Американският Червен кръст, Папа Йоан Павел II, Майка Тереза, борецът против режима на апартейда Нелсън Мандела, демонстрира информация на уеб страницата на институцията.

През тази година Златен орден получиха служителите на реда, които защитаваха Капитолия при щурма при започване на януари от страна на последователи на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

В формалния лист на носителите, оповестен от Конгреса, няма българи.

Какво тогава е получил Доган?

Ахмед Доган не е притежател на Златен орден от Конгреса, както настояват в обществените си изяви Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев.

Няма и никакви данни за награди, връчени на Ахмед Доган от Камарата на представителите на Съединени американски щати, сподели инспекцията на Свободна Европа.

" Нямам спомен Ахмед Доган да е получавал каквато и да е публична премия от Съединените щати ", сподели за " Свободна Европа " Елена Поптодорова. Тя е дипломат на България в Съединени американски щати в интервала 2002-2008 и 2010-2016 година

" Аз не помня Доган да е получавал Златен орден ", сподели в предаването " Въпросите " по ТВ1 някогашният заместник-председател на Движение за права и свободи Касим Дал.

" Ахмед Доган в никакъв случай не е ходил в Съединени американски щати и не е получавал отличие от там. Бил е един път във Франция ", сподели Дал за " Свободна Европа ".

От пресцентъра на Движение за права и свободи не дадоха отговор по кое време и какво отличие е получил Ахмед Доган от Съединените щати, нито по какъв мотив.

Резултатът от инспекцията на " Свободна Европа " води до извода, че популяризираното изказване за Доган не е правилно. Той не е получил нито Златен орден от Конгреса на Съединени американски щати, нито има данни да е получил някаква друга публична американска премия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР