Разследване за стрелба на границата между Турция и България. Международни

...
Разследване за стрелба на границата между Турция и България. Международни
Коментари Харесай

Разследващ журналист за стрелбата на границата: Има изключително много сигнали за насилие

Разследване за пукотевица на границата сред Турция и България. Международни медии разгласиха фрагменти на група сирийски мигранти, по които се стреля. Случаят е от 3 октомври. Видеото е снимано от мигранти, които пробват да преминат нелегално границата. Впоследствие сирийците се свързват с турски публицисти.

Простреляният Абдулах твърди, че български служители на реда са стреляли по него. Българското министерство на вътрешните работи отхвърля и сподели фрагменти на атакуван граничен служител на реда и пункт на гранична полиция.

Нашите гранични служители на реда са подложени на експанзия. Тя ще бъде посрещната с ответни ограничения. Понякога може да и използваме оръжие, в този случай не сме, съобщи министърът на вътрешните работи Иван Дерменджиев.

Обвиненията отхвърлиха и основният прокурор Иван Гешев, и президентът Румен Радев.

„ Журналистическият екип работи по тематиката още преди този случай. Поводът беше, че има извънредно доста сигнали за принуждение по нашата граница. Същият консорциум е разгласил материали и за Хърватия, и за Гърция, и за Италия, и за Испания. Конкретният сигнал пристигна от работата на италианска колежка “, разяснява пред bTV проверяващият публицист Мария Черешева, която е част от екипа, който е работил по проблема.

  " На едно от видеата се вижда по какъв начин се отваря врата и няколко индивида отиват към Турция, те са били върнати. Свързахме се със самия пострадал, който се намира в Сирия, и с още един човек от групата, който е в европейска страна. Двамата не се познават. Те настояват, че са вървели 5-6 часа в България и по-късно са върнати назад на турска територия. Министерство на вътрешните работи твърди, че незабавно са били отблъснати, само че фрагментите демонстрират друго “, разяснява Черешева.

" Нашите данни за пукотевица идват от тези двама души, които са самостоятелни един от различен. Свързахме се с някогашен сътрудник на ФБР, който има организация за звуков разбор на доказателства в Съединени американски щати. Видеото беше изпратено, а звукът от изстрела - изолиран. анализът демонстрира, че той идва от разстояние до 30 метра, от огнестрелно оръжие и е ориентиран към снимащото устройство, което прави запис на оградата на българската граница. На видеото се вижда, че се хвърлят камъни от бежанците и те го признават ", сподели още проверяващият публицист.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР