Разследване по мандат на ООН за нарушенията на човешките права

...
Разследване по мандат на ООН за нарушенията на човешките права
Коментари Харесай

Прекратяване на разследването на зверствата в Етиопия, назначено от ООН

Разследване по мандат на Организация на обединените нации за нарушаванията на човешките права в Етиопия ще завърши идната седмица макар продължаващите жестокости в района.

Нито една от страните по мандата не е поискала той да бъде продължен до крайния период в сряда, съгласно представителя на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида Паскал Сим.

Мандатът на Международната комисия от специалисти по правата на индивида по отношение на Етиопия беше основан през 2021 година след предложение, импортирано от Европейския съюз. Вече публично ще завърши след 13 октомври 2023 година, сподели Сим пред CNN.

Това идва, откакто комисията разгласява доклад във вторник, предупреждавайки за продължаващия риск от жестокости против човешките права в Етиопия и наблягайки незабавната нужда от продължаващи самостоятелни следствия на обстановката с човешките права в страната.

tigray map

Северният район Тиграй в Етиопия беше потънал във война през ноември 2020 година, когато държавните сили се сблъскаха с бунтовниците, което докара до необятно публикувани зверства, осъществени от всички страни.

Етиопското държавно управление и Народният освободителен фронт на Тиграй подписаха спокойно съглашение, известно като Споразумението за преустановяване на военните дейности, през ноември предходната година и наподобява сложиха завършек на бруталния спор. Но година по-късно жестокостите не престават в елементи от района Тиграй, се споделя в отчета на комисията.

Привържениците на различен мандат наподобява са били отблъснати от съпротивата на африканските страни, споделиха дипломати, представени от Ройтерс. Мандатът беше възобновен предходната година единствено с дребна разлика, сподели Ройтерс.

„ Опустошителен удар “

Human Rights Watch заяви в сряда, че Европейският съюз и неговите членове са се отдръпнали от поддръжката си за надзор на обстановката с човешките права в Етиопия.

Тирана Хасан, изпълнителният шеф на Human Rights Watch, сподели в изказване: „ За многочислените жертви на жестокости в Етиопия, които разпоредиха очакванията си на комисията, това е пагубен удар. “

Говорител на Европейски Съюз сподели пред CNN в четвъртък, че „ справедливостта и отчетността са ясни условия за последователно нормализиране на връзките с Етиопия “, добавяйки, че европейските народи не са постигнали консенсус по отношение на представянето на резолюция за нов мандат.

Изглед на западната част на Керен, вторият по величина град в Еритрея на 2 януари 2023 година class= Изглед към западната част на Керен, вторият по величина град в Еритрея, 2 януари 2023 година J. Countess/Getty Images

Етиопия постоянно се е противопоставяла на глобеното от Организация на обединените нации следствие и се е опитвала да го ограничи в предишното с аргумента, че личните й национални политики в региона на правораздаването дават задоволително благоприятни условия за осъществяване на каквото и да е следствие, съобщи Ройтерс. Комисията на Организация на обединените нации споделя, че този метод е „ надълбоко неправилен “, сподели Ройтерс.

Помолен за коментар в сряда, представителят на етиопското държавно управление Легесе Тулу отговори с текстово известие: „ Това е краят на историята на (ICHREE) (в) Етиопия. “

По-късно той добави: " Няма потребност да приказваме за задънена улица. "

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР