Разследване на “Шпигел показва, че Бойко Борисов е помогнал на

...
Разследване на “Шпигел показва, че Бойко Борисов е помогнал на
Коментари Харесай

Шпигел има документи: Борисов е помагал на Ердоган да се разправя с членове на опозицията


Разследване на “Шпигел ” демонстрира, че Бойко Борисов е оказал помощ на турския режим да преследва членове на опозицията. Премиерът на България нарушил интернационалните конвенции, пишат създателите на материала Димитър Ганев и Максимилиан Поп.

Авторите разясняват, че Реджеп Тайип Ердоган упреква немското държавно управление в помощ за тероризма и квалифицира Франция като подбудител. От седмици той заплашва с морска война против Гърция в битката за газови залежи.

“Досега една страна от Европейски Съюз беше пощадена от тирадите на турския държавен глава: България. Ердоган и българският министър председател Бойко Борисов имат особено мъжко другарство ”.

Когато турското държавно управление изпрати бежанци в Гърция през март, границата с България остана затворена. В началото на рецесията с ковид Турция достави маски и тестови комплекти на София.

Приятелството на Ердоган явно има цена.

Разследванията на “Шпигел ” демонстрират, че българското държавно управление е помогнало за преследването на няколко турски съперници на режима – и по този метод е нарушило интернационалните конвенции и правни правила.

Тайната преписка от турското посолство в София, до които „ Шпигел “ си обезпечил достъп, допускат, че министър председателят Борисов, някогашният български общоприет прокурор Сотир Цацаров и българските спецслужби са взели участие интензивно в депортирането на турски член на опозицията след опита за прелом в Турция през юли 2016 година – макар че българските съдилища преди този момент категорично са протестирали против искане за екстрадиция.

Така списанието осведоми за детайлностите към депортирането на Абдула Бююк, който Анкара упреква във връзки с организацията на съперника на Ердоган Фетхуллах Гюлен. Бююк без доста звук беше предаден на Анкара през август 2016 г.- без правосъден развой, без да му се даде опция за консултация с правист или да апелира решението на София. За отбелязване е също, че тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова е отказала леговище на турчина.

От „ Шпигел “ прецизират, че българският министър председател Бойко Борисов и шефът на тайните служби се срещнали с турския дипломат в София, с цел да обсъдят случая Бююк.

Малко спо-късно е имало среща и сред турския дипломат и тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. От обявата в немското списание се схваща, че Цацаров бил предал на представителя на Анкара информация за Бююк.

От „ Шпигел “ вършат извода, че с дейностите си Борисов, Цацаров и шефът на българските секрети служби са помагали на Ердоган да преследва своите политически съперници. Това нарушава интернационалните конвенции в множеството европейски страни, установи списанието.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР