Разследване на сделките на борсовата търговия на НЕК поискаха от

...
Разследване на сделките на борсовата търговия на НЕК поискаха от
Коментари Харесай

Бизнесът поиска разследване за търговете на НЕК на свободния пазар


Разследване на покупко-продажбите на борсовата търговия на НЕК желаеха от бизнес организациите. Частниците насочат остри рецензии и към Българския енергиен холдинг, поради отхвърли на управлението му да одобри оставката на шефа на НЕК. Петър Илиев подава оставката си предходната седмица, след бизнес организации упрекнаха управлението на електрическата компания, че въздейства на цените на свободния пазар и по този начин компаниите заплащат по-скъп ток, а прекупвачи се облагодетестват.

Оказа се обаче, че в действителност Петър Илиев самичък на процедура е отхвърлил подадената си оставка. Илиев в действителност е ръководител на 3-членния съвет на Българския енергиен холдинг. Така илзлиза, че подава оставка на себе си и дружно със своите заместници я отхвърля. " Вече за нас са отговорни Съвета на шефовете на БЕХ, които не одобриха оставката на шефа на НЕК, както и тези, които са съумели да се преборят за неговия пост и които са им въздействали. Ние настояваме да се направи следствие на тези предложения. Няма самостоятелен покупател, който би купил такава сила ". Това разгласи пред Нова телевизия,председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев.

Васил Велев дефинира държанието на НЕК като безочливо и безсрамно. Причината е, че компанията е оповестила нов търг за електрическа сила с доставка от 3 юли още веднъж със същите изкривени и манипулирани параметри. Справка в комерсиалния календар на Българската самостоятелна енергийна борса демонстрира, че НЕК е оповестил търг за продажба на 50 мвт електрическа енергия с отклоняване до +400%. Периодът за доставка е от 3 юли до края на септември тази година. Предложената цена се е повишила, по отношение на предходните, провалени търгове - конкуренцията ще стартира с цена от 101 лева./мвтч, а минималното оферирано количество е 5 мвт. По тези параметри е видно, че търгът има забележителна разлика по отношение на предходните на НЕК, а и стъпката за наддаване е 5 мвт.

На въпрос дали работодателите към момента настояват, че има предумисъл при търга за облагодетелстване на Христо Ковачки, Велев отговори: „ Не са известни причините за отменяне на оставката на шефа на НЕК. При всички случаи става дума за недобро ръководство на НЕК. Ние не знаем в чия изгода се ръководи, само че явно не е в интерес на стопанската система и нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция образува 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният шеф на НЕК, не са тези, и те са съумели да се преборят за неговия пост. /.../ Такива количества, при тези условия, няма кой различен да си разреши. Няма значение дори кой е, името му. Важното е, че това е избран човек и това не е пазарно поведение”, изясни ръководителят на АИКБ.

Той удостовери, че няма смяна в позицията на четирите работодателски организации, е без промяна на управлението няма да се спрат схемите за манипулиране на пазара.

Велев напомни и на какво се дължи тяхната позиция. Става дума за търг, при който е оферирана сила без обезпечен почасов профил. „ Купува се такава за три месеца напред, а на предния ден се получава информация за кой час каква такава ще има. Няма различен подобен търг. Когато има такива с отклонения – това се дефинира със единодушието на продавач и покупател. Докато в тази ситуация това отклоняване се дефинира от продавача. Правилата го разрешават, само че такава сила може да купи единствено човек, който е в сговор с продавача, или който ръководи и по някакъв метод оказва въздействие над него. Независими субекти не могат да вземат участие в един подобен търг”, изясни той.

Васил Велев изясни, че европейският правилник не разрешава сходни условия за осъществяване на търг. „ Ако четем регламента, а той е закон от по-висок сан, наложителен за осъществяване в страните членки, не го разрешава, тъй като той изисква ненарушено и конкурентно взаимоотношение сред търсене и предложение и че не могат да се извличат непозволени облаги от пазарни злоупотреби. Той изисква открита и почтена конкуренция на пазарите на търговия на едро в интерес на крайните консуматори на енергия”, добави той.

Председателят на АИКБ изрази мнение, че посредством издание на поръчкови публикации се прави опит за оневиняване на ръководителят на НЕК. „ Направи усещане интензивността на един професор – правилно е, че ние не знаем къде тъкмо е професор и по какво, само че бяха оповестени редица поръчкови публикации, в които се обясняваше, че няма нищо извънредно в този търг. Всъщност има. Няма различен подобен търг”, сподели Васил Велев.

Малко по-късно енергийния министър Теменужка Петкова изясни, че не считам, че в този момент е подобаващият миг за приемането на оставката на изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев. Тя уточни, че Съветът на шефовете на БЕХ е решил, че оставката на Илиев не би трябвало да бъде призната. „ Г-н Илиев е експерт в региона, в която се занимава, той е шеф към този момент пета година. Премина се през доста тежки моменти, знаете какво беше положението на НЕК. Сега то е нормализирано. Така че считам, че моментът не е подобаващ за приемане на сходен вид оставки “, съобщи Петкова.

Тя акцентира, че разговорът с българския бизнес е доста добър. „ Имало е тежки моменти, в които дружно сме търсили решения и сме ги намирали “, посочи енергийният министър.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР