Разследване на NOVA показа потърпевши, които, без да осъзнават, са

...
Разследване на NOVA показа потърпевши, които, без да осъзнават, са
Коментари Харесай

Схемата „подарък срещу кредит” е ощетила стотици българи

Разследване на NOVA сподели пострадали, които, без да осъзнават, са изтеглили заеми за хиляди левове. По случая започнаха инспекции на Национална агенция за приходите и КЗП, а сигналите от потърпевши от измамата не престават да валят.

Как обаче е работила системата от вътрешната страна и по какъв начин да били обучавани чиновниците на компанията?

Пред NOVA приказва чиновник на компанията, поискал да резервира анонимност. По думите на дамата се търсят хора, които нямат благоприятни условия да купят продуктите, предлагани от компанията.

Как пенсионери се оказват с заем след диалог с бот

„ С машинация, операция и предложение на подарък те биват излъгани, че получават голяма премия, която в действителност не коства това, което се афишира на презентацията ”, уточни дамата.
 
Тя добави, че още с позвъняването от колцентъра, на пострадалите се оферират дарове под формата на смарт часовници, безвъзмездни очила и очен обзор.

 istock istock
„ Това е следващата операция на компанията. По телефона те споделят на хората, че имаме добре подготвен експерт, лекар, който гратис ще прегледа тяхното зрение и ще създаде самостоятелни очила за тях, по поръчка. Само че подобен доктор в действителност няма и в никакъв случай не е имало ”, разкри служителката на компанията. По време на фиктивния обзор хората са убеждавани, че масажите оказват помощ на зрението.

Има споменат 14-дневен период за връщане на продуктите. Условията обаче са целостта на опаковката да е непокътната. В противоположен случай клиентите не могат да създадат претенция. Компанията е със седалище в Полша, притежателите също са поляци, изясни анонимната жена пред камерата ни.
Според юрист Силвия Петкова доказването на машинация в тази ситуация е доста мъчно. Юристът обаче е безапелационен, че КЗП може да потвърди съществуване на нелоялна комерсиална процедура.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР