Разследване на журналисти от Германия, Литва, Латвия и Естония разкри

...
Разследване на журналисти от Германия, Литва, Латвия и Естония разкри
Коментари Харесай

Журналисти разкриха план на Кремъл за влияние върху политиката на балтийските държави

Разследване на публицисти от Германия, Литва, Латвия и Естония разкри стратегически документи на Кремъл за оказване на съветско въздействие върху вътрешната политика на балтийските страни. Подобно разобличаване имаше по-рано за Молдова и Беларус.

За разлика от тактиката на Кремъл за Беларус и Молдова, балтийските страни не би трябвало да бъдат дестабилизирани, а да се усили съветското въздействие измежду популацията и да се лимитират дейностите на НАТО в трите членки на Алианса.

Според журналистическото следствие, оповестено през днешния ден от публичния немски оператор ARD, балтийската тактика е създадена от Президентската дирекция за трансгранично съдействие, поделение на администрацията на Путин, още през лятото на 2021 година. Тя включва поддръжка за проруски партии, в това число основаването на неправителствени организации за подсилване на връзките на съветското малцинство в балтийските страни с " историческата им татковина ".

Инструмент в политиката на Москва още веднъж би трябвало да бъде енергетиката, излиза наяве от журналистическото следствие. Електропреносната мрежа на трите страни към момента е обвързвана с Русия.

Друга съществена цел на кремълската тактика е ограничението на дейностите на НАТО, включително предотвратяването на построяването на натовски военни бази, и по-конкретно разполагането на ракети със междинен обхват в Литва. Срещу това пропагандират от месеци проруски политици във Вилнюс.

Президентът Ингрида Шимоните разяснява разкритията с думите, че не е сюрпризирана.

" Предприемаме всичко належащо за превъзмогване на енергийната взаимозависимост от Русия ", добави тя, представена от БНР.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР