Разследване на известния бургаски историк Митко Иванов и колегата му

...
Разследване на известния бургаски историк Митко Иванов и колегата му
Коментари Харесай

Зловеща находка в парк в Бургас СНИМКИ

Разследване на известния бургаски историк Митко Иванов и сътрудника му съавтор на книгата „ История на Бургас “ Стоян Райчевски доближи до разкритието на общ гроб на разстреляни от Народния съд през 1945 година бургазлии, написа Флагман бг.

Той се намира парадоксално на територията на някогашните бургаски гробища в настоящия парк „ Св. Троица “ в жк „ Славейков “, които тогава са били нищо повече от ниви и макар че точното му до сантиметър място не е изцяло изяснено, неговата локация е наоколо до кръстовището сред улиците „ Лазар Маджаров “ и „ Яни Попов “.

На специфична среща с публицисти и наследници на заровените разстреляни Митко Иванов даде детайлности за трагичното изобретение и прикани на мястото да се сложи паметна плоча. Разказите на очевидци отпреди повече от 70 години са красноречиви.

Такъв е да вземем за пример споменът на Стоян Райчевски, записан категорично още през 2017 година от Иванов.

„ Майка ми посещаваше мястото на гробовете, с цел да отдаде респект на брат си, също разстрелян. Водеше и мен, въпреки че бях дете и не разбирах тъкмо какво се е случило и се случва.

Беше на това място, където съм застанал в този момент в края на диагоналната алея, която идва от „ входа “ на гробището (зад спирката против болницата) към дн. жк „ Славейков “.
 Стоян Райчевски демонстрира къде като дребен е бил воден от майка си, която отдавала респект на разстреляния си брат
Алеята съгласно мен е по същото направление и през днешния ден. Кипарисите по нея ги помня ясно, само че бяха доста дребни. Т.е. мястото би трябвало да е на няколко крачки от дн. транспортна улица - наподобява, че тя не е разширявана.

Нямаше надгробия или някакъв различен знак, а единствено две ниски елипсовидни насипчета като ниски могилки, по няколко метра, доста близо една до друга. В два общи гроба са били положени труповете.

Майка ми посади люляк, с цел да се означи и помни мястото. Не зная дали през днешния ден още пораства, не го виждам в този момент. Пролетно време може да се ревизира “, споделя Стоян Райчевски.
 Това са две карти на Бургас от два разнообразни интервала - от 1944 година и от наши дни (Google Maps). Със синя точка е отбелязно мястото на общия гроб, оголен от Митко Иванов през днешния ден. Функцията на алените точки, които участват и на двете карти, насложени една върху друга, е да работят като ориентир, който да потвърждава точността на смесеното от двете карти изображение
Всъщност не е ясно какъв брой тъкмо са заровените в общия гроб в жк „ Славейков “. Фактите сочат обаче, че нямало надгробни плочи или какъвто и да е знак. Имало е единствено два ниски насипа по няколко метра.

„ Лично аз се усещам необичайно, че това, което вършим със Стоян Райчевски, не е направено до 2020 година Темата е извънредно деликатна, информацията ни е прецезирана доста деликатно и с огромна доза убеденост можем да твърдим, че общият гроб е точно на това място “, изясни Митко Иванов.

Той добави, че оповестението в общественото пространство на общия гроб, не е политическа самодейност и цели само мястото да бъде маркирано с незабравим знак.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР