Разследване на испански журналисти сочи връзка с Кремъл на каталунския

...
Разследване на испански журналисти сочи връзка с Кремъл на каталунския
Коментари Харесай

„El Periodico“: Пучдемон е получил обещание за 500 милиарда долара и 10 000 войници от Кремъл, ако отцепи Каталуния от Испания

Разследване на испански публицисти сочи връзка с Кремъл на каталунския водач Пучдемон и опита му да отдели Каталуния преди няколко години. 

Николай Садовников, човек, обвинен в тесни връзки с Кремъл, се е срещнал с някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон на 26 октомври 2017 година - единствено ден преди Каталуния да разгласи самостоятелност от Испания, съгласно взаимно следствие на няколко медии.

По време на срещата Садовников е заречен на каталунското държавно управление зашеметяващата сума от 500 милиарда $ под формата на помощ, както и 10 000 съветски бойци, в случай че районът стане самостоятелен, съгласно взаимния отчет на Проекта за докладване на проведената престъпност и корупцията, каталунския всекидневник „ El Periodico “, групата за проверяваща публицистика „ Bellingcat “, италианския всекидневник „ Il Fatto Quotidiano “ и iStories - нова медия, учредена от съветски проверяващи публицисти.

Според проверяващия отчет, в подмяна на това съветската делегация е поискала от каталунските водачи единствено едно нещо - да одобряват законодателство, удобно за криптовалутите.

Виктор Тераделас, непосредствен помощник на Пучдемон, е участвал на срещата и удостовери, че тя в действителност се е състояла. В текстово известие, получено от публицистите, Тераделас декларира, че съгласно него целия развой е с присъединяване на съветската мафия.

Садовников е фигура в сянка, само че е разказан от каталунците като „ делегат на Путин “, написа БГНЕС.

Западна разследваща организация декларира, че той е „ участник в съветската паралелна дипломация “, който съпровожда външния министър Сергей Лавров при пътуванията му из Близкия изток. Агенцията също по този начин открива, че той е служил като руски посланик, а по-късно като съветски посланик в Италия.

Киър Джайлс, специалист по Русия в английския мозъчен концерн „ Chatham House “, съобщи пред кореспонденти, че договорката може да е била „ смесена интервенция сред политическа интервенция и блян към облага “.

„ Ако Русия отслаби друга страна, като подкопае вярата на популацията в институциите, като децентрализира районите ѝ, като оспори конституцията ѝ, демократичните процеси, правните системи, тогава... Русия по дифолт става по-силна “, сподели той.

Джайлс добави, че „ тясната и интимна връзка сред политическата власт и проведената престъпност е определяща характерност на огромна част от средствата за планиране на властта в модерна Русия “.

Но макар намесата на руснаците, стремежът за самостоятелност на Каталуния се провали трагично в часовете след оповестяването на независимостта през 2017 година Испанското държавно управление пое контрола над района и няколко политици избягаха от Испания, а други бяха задържани и в последна сметка упрекнати в закононарушения като протест.

Каталунците и руснаците обаче са траяли да поддържат връзка посредством разнообразни събеседници. В един от случаите съветската страна е дала обещание 56 биткойна в поддръжка на придвижването, само че е изпратила единствено един, се споделя в отчета. В различен случай съветската страна хипотетично е направила фотография на Тераделас, който държи депозитен документ от Union Bank of Switzerland на стойност 500 милиарда $. Експерти обаче обявиха, че документът е очевидно подправен, като съдържа правописни и граматически неточности.

Според „ El Periodico “, Тераделас е бил представен да заявява пред арбитър тази сряда връзките си с Москва.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР