Разследване на Хоризонт доказа, че у нас има бизнес практика

...
Разследване на Хоризонт доказа, че у нас има бизнес практика
Коментари Харесай

Детектор на лъжата спрямо персонала се прилага в български фирми

Разследване на " Хоризонт " потвърди, че у нас има бизнес процедура да се ползва детектор на лъжата по отношение на личния състав.

Едни работодатели употребяват полиграфа единствено при наемане на работа, само че други от време на време тестват своите чиновници. Защо този вид инспекция на лоялността процъфтява, моралът се подценява, нарушават се и законови човешки права.

Само една разходка в центъра на София може да сблъска наблюдателните столичани с десетките рекламни табели на услугата " детектор на лъжата ".

Впечатленията ни удостоверява и инспекция в интернет, където в търсачките излизат редица разгласи.

По информация на наши източници някои дори заплащат, с цел да бъдат по-напред в листата на съответната търсачка, а работодателите оправдават тестванията с полиграф с промишления шпионаж.

" Не е доста известно или най-малко не се приказва доста за това, само че конкурентни компании на нашия пазар търсят по всякакъв начин да се снабдят с вътрешна информация от своите съперници за използване на положителни практики или придобиване на клиенти на конкуренцията ", признава Елена Борисова, управител в охранителна компания.

От позицията на чиновник Десислава Лазарова споделя за чувството на стола:

" За пръв път се сблъсках с тази процедура, само че не мога изобщо да кажа, че съм се тормозила от обстоятелството, че би трябвало да мина през такова проучване. Мина безпроблемно, елементарно, бързо, когато няма какво да криеш ".

Не постоянно обаче проучването протича по описания метод. Често нароилите се компании не дават отговор на никакви условия, а множеството работещи с полиграфа не имат професионална подготовка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР