Разследване на бТВ показва, че обществена поръчка за закупуване на

...
Разследване на бТВ показва, че обществена поръчка за закупуване на
Коментари Харесай

Лоши условия и закононарушения в приюта за кучета в Горни Богров

Разследване на бТВ демонстрира, че социална поръчка за закупуване на къщички за общинския подслон в Горни Богров не дава отговор на условията по разпоредба.

Датата е 26-ти януари. Часът е 11:00 сутринта, а градусите на открито са минус 4.

Екип на бТВ отива на изненадваща инспекция в общинския подслон в Горни Богров. На място не откриват нито шеф, нито ветеринар. Откриват обаче изплашени и треперещи от мраз животни в дребни и непочистени кафези. Пред карантинното помещение виждат куче, което седмица по-рано е било нахапано от другите животни.

„ Това куче с раните, на 15-ти януари бяхме тук и бяхме очевидци по какъв начин по време на хранене го набиха. Изкараха го от клетката и това, което направиха е да го затворят тук. То не е отишло в клиника и през нощта е било тук на минусовите температури. Виждаме, че будките за изолираност са счупени и кучетата са изложени на външното атмосферно въздействие. Това е парадокс за заболели животни “, разяснява Марта Георгиева, която е общински консултант от „ “.

Още предходната пролет Марта Георгиева подава сигнал до контролния орган Българската организация по сигурност на храните за нарушавания в приюта. Проверката установи голям брой нередности.

В формалното писмо се показва, че размерите на къщичките за единично и групово настаняване, както и дворните пространства към тях, не дават отговор на условията. В резултат е връчено наставление за предприемане на коригиращи дейности.

„ Не може размерът да е метър на метър и 10. Едно вътрешно помещение не може да е от шперплат, наредбата наложително споделя то да има вътрешно осветяване. И материалът не може да бъде предразположен на изгризване и изяждане. Точно противоположното се случва тук “, разяснява тя.

По данни от Столична община приютът в Горни Богров е построен и въведен в употреба през 2012 година с потенциал от 840 кучета. През 2014 година е осъществена реорганизация и уголемение, вследствие на което общият му потенциал нараства до 1524 кучета. Към днешна дата животните в приюта са 1450. От началото на годината са умряли 22 кучета, a 92 са осиновени. През предходната година 1437 кучета са намерили нов дом.

Според решение на Столичния общинския съвет на щат в приюта, с изключение на шеф, негов заместител и диспечер, би трябвало да работят трима ветеринарни лекари и 15 гледача.

Час след идването ни и след позвъняване в общината, се появява ветеринарен доктор по заменяне – шеф на приюта в Сеславци. По обяд идва и шефът на „ Екоравновесие “. Питаме ги за изискванията, в които живеят кучетата през зимата.

„ Това е подслон от отворен вид, те имат къщички и с тези найлони се защищават ненапълно от вятъра. В студа не се усещат доста добре, би трябвало повече храна да им се дава, с цел да преодолеят температурите “, споделя ветеринарят доктор Милена Павлова.

„ Тук в никакъв случай не е имало повече от 6 гледача. Тези хора би трябвало да хранят всички 1500 животни. Трябва всеки ден да се обикаля по 2 пъти на ден и всяко куче да се ревизира в какво положение е и да се води писмен запис. Това не е направено “, споделя общинският консултант.

„ Ежедневният екип е към 16-17 индивида, сега поради епидемията и многото заболели, през днешния ден са към 7 служащия, с което се оправяме за момента “, обясниха от „ Екоравновесие “.

В констатациите на БАБХ се показва „ Ежедневна разходка на всички кучета в приюта не може да бъде обезпечена “, по тази причина в помощ се включват доброволците. През зимните месеци те носят и плява, с която да стоплят кучетата. Вече 2 години Далия Симова е доброволец в приюта, идва всеки месец. Притеснена е за изискванията, при които живеят кучетата. „ Нямат отопление, живеят много кучета на едно място. Не мисля, че би трябвало по този начин да живеят. Опитваме се да разхождаме допустимо най-вече кучета, тъй като са много. Би било хубаво и страната да отпуска повече пари за бездомните животни “, споделя тя.

Общинският бюджет на предприятието за 2021 година е над 2 млн. и 700 000 лева

„ За къщичките има процедура, която към този момент е задействана и е в стадий към този момент да се завърши, да бъдат сменени, ние сме подхванали и дейности по остойностяване на настоящи поправки в клетките и се надяваме с новия бюджет да можем да го осъществяваме “, споделя Цветелин Добрев.

Проверка на бТВ демонстрира отворена социална поръчка за направа и доставка на 672 броя двойни и 180 броя единични къщички от хидрофобен шперплат за настаняване на безстопанствени кучета в Горни Богров с планирана цена 240 000 лв.. без Данък добавена стойност. Бърз обзор на техническата спецификация потвърждава, че параметрите са същите като на сегашните, които не дават отговор на закона.

„ Не мога да кажа дали дават отговор или не, тъй като те имат техническа спецификация, съобразена с потребностите на животните и условията “, изяснява Добрев.

Правим нова информация и съпоставяме законовите рамки и посоченото в публичната поръчка. Според член 105 от Наредба 41, регламентираща приютите за животни, единичните вътрешните пространства не би трябвало да бъдат по-малки от 1,2 м на 1,8 метра. В случай, че повече от едно куче бъде настанено в помещението, то всяко едно би трябвало да разполага с не по-малко от 1,5 кв. м. къщурка и най-малко 2 кв. м. външното, дворно пространство.

„ Когато бъдат доставени тези къщички, това ще бъде едно разхищаване на публични средства за противозаконни така наречен „ вътрешни пространства “, които не дават отговор на Наредбата “, счита общинският консултант.

На екипът на бТВ не му остава друго с изключение на да разбере – дали публичната поръчка ще бъде спряна или парите ни ще отидат за дребни и нефункционални къщички, отвън параметрите на закона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР