Разследване на Би Би Си разкри нови доказателства за корупционните

...
Разследване на Би Би Си разкри нови доказателства за корупционните
Коментари Харесай

Нови доказателства подчертават корупционните сделки на Абрамович

Разследване на Би Би Си разкри нови доказателства за корупционните покупко-продажби, натрупали благосъстоянието на Роман Абрамович.

Собственикът на Челси завоюва милиарди, откакто купи петролна компания от съветското държавно управление на подправен търг през 1995 година Абрамович заплати към 250 милиона $ за Сибнефт, преди да я продаде назад на съветското държавно управление за 13 милиарда $ през 2005 година

Адвокатите му настояват, че няма съображение да се твърди, че е натрупал доста доста благосъстояние посредством престъпност.

Руският милиардер беше глобен от държавното управление на Обединеното кралство предходната седмица поради връзките му с съветския президент Владимир Путин. Активите на Абрамович са замразени и той е дисквалифициран като шеф на футболен клуб Челси. Руският милиардер към този момент призна в съда в Обединеното кралство, че е правил корупционни заплащания, с цел да помогне за стартирането на договорката със Сибнефт.

Той беше съден в Лондон от някогашния му бизнес помощник Борис Березовски през 2012 година

Абрамович завоюва делото, само че той разказа в съда по какъв начин първичният търг на " Сибнефт " е бил нагласен в негова изгода и по какъв начин той е дал на Березовски 10 милиона $, с цел да се изплати на чиновник на Кремъл, написа още медията.

BBC Panorama се снабди с документ, за който се счита, че е бил изнесен контрабандно от Русия.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Информацията е предоставена на програмата от конфиденциален източник, който споделя, че е била скрито копирана от файлове, съхранявани на Абрамович от съветските правоприлагащи органи. Медията не удостоверява това, само че инспекциите с други източници в Русия са подкрепили доста от детайлностите в документа от пет страници.

В документа се споделя, че съветското държавно управление е било излъгано с 2,7 милиарда $ в договорката със " Сибнефт " - изказване, подкрепено от съветското парламентарно следствие от 1997 година В документа се споделя още, че съветските управляващи са желали да обвинят Абрамович в машинация.

Там се споделя: „ Разследващите от отдела за стопански закононарушения стигнаха до заключението, че в случай че Абрамович можеше да бъде изправен пред съд, той щеше да бъде упрекнат в машинация от проведена незаконна група “.

Медията наблюдава някогашния основен прокурор на Русия, който проверява договорката през 90-те години.

От там прецизират, че Юрий Скуратов не е знаел за секретния документ, само че удостовери доста от детайлностите за продажбата на " Сибнефт ".

„ По принцип това беше лъжлива скица, при която тези, които участваха в приватизацията, образуваха една незаконна група, която разреши на Абрамович и Березовски да излъгват държавното управление и да не заплащат парите, които тази компания в действителност струваше”, споделя Скуратов.

Документът също по този начин допуска, че Абрамович е бил предпазен от някогашния съветски президент Борис Елцин.

В него се споделя, че досиетата на правоприлагащите органи за Абрамович са били преместени в Кремъл и че следствието на Скуратов е било спряно от президента.

„ Цялото това нещо явно беше политическо, тъй като в моите следствия се приближих доста до фамилията на Борис Елцин, в това число посредством това следствие на приватизацията на Сибнефт”, споделя още той.

Документът съдържа детайлности за различен подправен търг две години по-късно, включващ съветска петролна компания " Славнефт ". Абрамович подписа партньорство с друга компания, с цел да купи " Славнефт ", само че конкурентна китайска компания планираше да предложи съвсем два пъти повече, написа в документите.

В документа се споделя, че член на китайската делегация е бил похитен, когато са пристигнали в Москва за търга.

" CNPC, китайска компания, доста мощен съперник, трябваше да се отдръпна от търга, откакто един от нейните представители беше похитен при идване на летището в Москва и беше освободен едвам откакто компанията разгласи своето отдръпване. "

Историята с отвличането е подкрепена от самостоятелни източници, които не са знаели за документа.

Владимир Милов е заместник-министър на енергетиката на Русия по време на продажбата на " Славнефт ". Той не разяснява историята с отвличането, само че сподели, че висши политически фигури към този момент са решили, че партньорството на Абрамович ще завоюва търга. Няма съмнение, че Абрамович е знаел нещо за заговора за похищение или е имал някаква роля в него. Адвокатите му споделиха пред Би Би Си, че изказванието за отвличането е " изцяло голословно " и той " не знае за сходен случай ".

Адвокатите на Абрамович отхвърлиха изказванията за корупция в покупко-продажбите със " Славнефт " и " Сибнефт ", като ги дефинираха като погрешни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР