Разширяват се функциите, правомощията и съставът на регионалните съвети за

...
Разширяват се функциите, правомощията и съставът на регионалните съвети за
Коментари Харесай

Николай Нанков: Засилва се ролята на регионалните съвети за развитие

Разширяват се функционалностите, пълномощията и съставът на районните препоръки за развиване. Засилването на ролята им е част от новия метод за интегрирано териториално развиване на районите за интервала след 2020 година Това заяви заместник-министър Николай Нанков  Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и благоустройството до 31 август 2018 година Той е на онлайн среща с представители на Конгреса на локалните и районните управляващи на Съвета на Европа, представен от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. На срещата е бил регистриран напредъкът по използването на Европейската харта за локално самоуправление за последните 10 години.

Нанков е показал, че измененията изхождат от разбирането, че вложенията в районното развиване би трябвало да се основават на по-индивидуализиран метод, привързан с локалния подтекст и отчитащ постигнатото равнище на развиване и богатство. Водещ принцип е тесният разговор и съдействие сред институции, работещи на разнообразни равнища на ръководство, както и всички заинтригувани страни. Затова с измененията в Закона за районното развиване точно на районните препоръки се дават пълномощията да вършат прелиминарен асортимент на планови хрумвания, финансирани от разнообразни източници, в това число европейските фондове, които да бъдат изпълнявани на територията на съответния район за обмисляне, добави той.

Освен тази смяна, за интервала от последния отчет през 2010 година България е подхванала редица дейности за използването на правилата, заложени в Европейската харта за локално самоуправление на Съвета на Европа, прибавят от Министерство на регионалното развитие.

Приета е и се извършва Стратегията за децентрализация за интервала 2016-2025 година, като първата част от нея за интервала до 2019 година към този момент е завършила, а идващият стадий на Стратегията се приготвя в съдействие с локалните управляващи, допълват от ведомството.

Николай Нанков  Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и благоустройството до 31 август 2018 година Той е е декларирал, че държавно управление работи в разговор и с схващане на проблемите на локалните управляващи при образуването на политиката във връзка с районното развиване. Като образец той уточни признатия бюджет за 2021 година, в който размерът на плануваните средства за финансови разноски на общините ще сътвори по-добри условия за осъществяване на капиталовата им политика. Приетият Закон за държавния бюджет към този момент получи добра оценка от Националното съдружие на общините, е допълнил Нанков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР