Разширяването на Шенгенското пространство не означава по-малко, а повече контрол

...
Разширяването на Шенгенското пространство не означава по-малко, а повече контрол
Коментари Харесай

ЕК: Разширяването на Шенген = повече контрол по границите

Разширяването на Шенгенското пространство не значи по-малко, а повече надзор по границите на Европейски Съюз.

Такова обръщение насочи до скептиците в отговор на въпрос на Клуб Z Маргаритис Схинас – зам.-председател на Европейската комисия за насърчаването на европейсккия метод на живот.

Той приказва след съвещанието на изключителния Съвет „ Вътрешни работи “ в Брюксел. Той бе отдаден на маршрутите на незаконната миграция, най-много на този през Западните Балкани.

Въпросът за разширението на Шенген не бе тематика на Съвета, само че българският вътрешен министър Иван Демерджиев организира двустранни срещи с австрийския си сътрудник Герхард Карнер и шведската министърка по миграцията Мария Малмер Стеренгард. Австрия съобщи, че счита да блокира присъединението на България и Румъния към Шенген. Същото желание имат и двете най-големи партии в Швеция.

„ Изпращам обръщение до тези, които се съмняват в оценката на Комисията, че България, Румъния и Хърватия са подготвени за Шенгенското пространство. Те са подготвени от доста години насам и направиха повече от това, което вършат доста страни членки. Ще помоля съмняващите се да помислят още веднъж и деликатно. Защото назад на това, които някои сили се пробват да внушат, че разширението на Шенген значи по-малко надзор, от моя позиция то ще значи повече и по-добър надзор. Ще има повече сигурност. Разширяването на външната граница и постоянният надзор от страна на въодушевени „ млади “ членки, които са наясно с отговорностите, ще даде резултат “, сподели Схинас.

Той прикани да изчакаме и да забележим какво ще стане на 8 декември. Тогава постоянният Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ би трябвало да гласоподава за присъединението на трите страни.

Разширяването на Шенген е измежду основните цели на чешкото председателство на Европейски Съюз от самото му начало, напомни вътрешния министър на страната Вит Ракушан.

Австрия предложи по време на Съвета пет мерки за понижаване на незаконната миграция по балканския път. В отговор на журналистически въпрос Маргаритис Схинас съобщи, че в Европейска комисия харесват концепциите. До началото на декември Комисията евентуално ще предложи проект за деяние по повод този миграционен маршрут.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР