Разширяването на парламентарното сътрудничество е важен елемент от развитието на

...
Разширяването на парламентарното сътрудничество е важен елемент от развитието на
Коментари Харесай

Росен Желязков: Приветстваме създаването на Българо-арменска търговско-промишлена камара

Разширяването на парламентарното съдействие е значим детайл от развиването на нашите връзки, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с ръководителя на арменския парламент Ален Симонян.

Председателят на Националното заседание на Република Армения Ален Симонян е на двудневно публично посещаване в България по покана на ръководителя на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание дефинира като отлични връзките сред България и Армения и уточни, че те са построени на основата на дългогодишни исторически и културни връзки сред българския и арменския народ. Можем да се похвалим със солидна договорно-правна база, включваща над 60 двустранни документа, означи Росен Желязков. За огромно страдание връзките ни в търговско-икономическата област, стокообменът и вложенията не дават отговор на съществуващия капацитет, добави той.

Традиционно положителните връзки на Армения и България се основават на другарството и споделените културни полезности, уточни ръководителят на Народното събрание на Армения Ален Симонян. Той акцентира огромното значение на разговора сред законодателните институции на двете страни и приветства основаването на група за другарство България-Армения в Народното събрание. Със удовлетворение можем да отбележим и сполучливата подготовка на съглашение за междупарламентарно съдействие, което се надяваме в скоро време да бъде подписано в Ереван, добави Ален Симонян.

Приветстваме изразеното от Армения желание да развие и задълбочи партньорството си с Европейски Съюз и неговите страни членки, в това число в границите на приобщаваща районна политическа рамка на Инициативата „ Източно партньорство “, акцентира ръководителят на Народното събрание. За нас свързаността – инфраструктурна, транспортна, енергийна, цифрова, в това число контактите сред хората, са от извънредно значение, добави той.

Армения се стреми да развива съдействието си с Европейски Съюз и високо цени поддръжката, която България й оказва в тази сфера, съобщи ръководителят на арменския парламент. Той акцентира, че в интерес и на двете страни е да се търсят способи за увеличение на търговско-икономическите връзки.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков уточни, че България и Европейски Съюз като цяло остават фокусирани върху построяването на градивен, постоянен и дълготраен мир сред Армения и Азербайджан, учреден на правилата на признание и неприкосновеност на границите на двете страни. По думите му единственият път за стабилно решение е посредством договаряния и откровен ангажимент от страна на Ереван и Баку при интернационално ходатайство, за предпочитане в „ Брюкселския формат “.

България и Армения имат интерес да си сътрудничат в построяването на транспортна инфраструктура, свързваща Европа и Азия, уточни Росен Желязков. Последователни сме в политиката за развиване на стопански връзки както на двустранна основа, по този начин и в границите на Европейски Съюз за развиване на връзките със страните от Кавказкия и Черноморския район, акцентира Росен Желязков. Той изрази убеденост, че основаната Българско-арменска търговско-икономическа камара ще даде спомагателни принадлежности за съдействие сред бизнеса на двете страни, а откритата напролет на 2023 година директна въздушна линия сред София и Ереван ще има позитивен резултат върху свързаността, бизнеса, туризма и контактите сред хората.

Председателят на Националното заседание на Република Армения Ален Симонян беше посрещнат от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков пред паметника на Незнайния войник, където гостът постави венец. Председателите на парламентите на България и Армения разговаряха на „ четири очи “ и по-късно дадоха началото на пленарните диалози сред народните представители от двете страни. В срещата участваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин, Цончо Ганев и Андрей Чорбанов и националният представител от Групата за другарство България – Армения Христо Терзийски.

На 16 февруари 2024 година ръководителят на Националното заседание на Република Армения Ален Симонян ще беседва с ръководителя на Групата за другарство България – Армения Атанас Зафиров и народни представители от групата.

В рамките на визитата си ръководителят на Националното заседание на Армения Ален Симонян ще беседва с министър-председателя на Република България акад. Николай Денков и с президента Румен Радев. Предвидено е ръководителят на арменския парламент да посети Храм-паметника „ Свети Александър Невски “, Боянската черква, Националния исторически музей, базиликата „ Света София “ и Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР