Разширяването на НАТО са обсъдили днес в телефонен разговор външният

...
Разширяването на НАТО са обсъдили днес в телефонен разговор външният
Коментари Харесай

ПРОБИВ: Турция май се разбра с НАТО за Швеция и Финландия

Разширяването на НАТО са разискали през днешния ден в телефонен диалог външният министър Мевлют Чавушоглу и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това заяви турският ефирен канал НТВ, като се базира на известие на турското външно министерство.

Анкара към този момент няколко пъти се разгласи против присъединението на Швеция и Финландия към Алианса.

Причината, която посочи Турция, е поддръжката за тероризма на управляващите в тези две страни.

Възраженията изненадаха финландските, шведските и доста представители на НАТО и помрачиха вероятностите за бърз прогрес в кандидатурите за участие на двете страни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид по-късно този месец.

Швеция отхвърли тези обвинявания.

Турският президент Реджеп Ердоган настоя шведският министър председател Магдалена Андершон да освободи министъра на защитата Петер Холквист. Искането му бе провокирано от изявление на Холквист на тържество преди 10 години на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния към този момент арестуван водач Абдула Йоджалан.

Анкара също упрекна шведските управляващи за прекъсване на износа на оръжие за Турция през 2019 година, когато страната стартира военна интервенция в Северна Сирия.

Швеция предприе значими стъпки, с цел да отговори на настояванията на Турция за утвърждение на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО. Това обави ден по-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на посещаване в скандинавската страна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР