Разширяването на Hyatt в България показва, че страната ви става

...
Разширяването на Hyatt в България показва, че страната ви става
Коментари Харесай

Джулия Симпсън: Черно море е чисто, без никакви притеснения може да се почива там

Разширяването на Hyatt в България демонстрира, че страната ви става атрактивна за огромните хотелиерски вериги, каза президентът и основен изпълнителен шеф на Световния съвет по туризъм и пътуване 

- Успя ли да се възвърне туризмът след пандемията?

- Туризмът бе един от секторите, наранени най-силно от рестриктивните мерки по време на пандемията. А той е един от значимите браншове в международната стопанска система. 1 от всеки 10 работни места се дължи на туризма, както и 1 от всеки 10 $ доходи. По време на пандемията в международен мащаб в туризма бяха изгубени 62 млн. работни места.

Сега виждаме, че браншът се възвръща бързо, в някои страни даже и 100%. На международно равнище обаче още не са реализирани индикаторите от 2019 година Причината е, че Китай едвам в този момент се отваря още веднъж за пътувания. А от китайските туристи идват 15% от общите доходи в туризма. Очакванията ни са, че до края на тази година браншът ще се възвърне изцяло.

- Но има проблеми с пътуванията и изключително с въздушния превоз. Кога очаквате в този бранш обстановката да се възстановява, с цел да могат хората да пътуват умерено и същински да се любуват на почивката си?

- Авиоиндустрията също бе доста мощно наранена от пандемията. Стопира се производството на нови самолети, екипажите останаха без работа. С отпадането на рестриктивните мерки се възвърнаха и пътуванията, а търсенето остава по-голямо от предлагането изключително във въздушния превоз, тъй като неговият потенциал сега е 90% от този преди пандемията. Затрудненията демонстрират, че този бранш има потребност от поддръжка.

Правителствата, в това число и в България, могат да подкрепят самолетните компании си. Защото техните разноски са високи - за самолети, горива, личен състав, разнообразни такси. Помощ може да има да вземем за пример при летищните такси или с горивото, както се случва в Турция и Катар. Въздушният превоз е част от разнообразни типове туризъм и неговото подкрепяне има стопански смисъл, вместо да се гледа на самолетните компании единствено като на източници на доходи.

- Как стои България в този развой на възобновяване?

- Данните ни за България демонстрират, че през 2019 година приходите от туризъм са достигнали 14,789 милиарда лева След това - по време на пандемията, те са намалели с близо 60%. През 2022 година има мощно възобновяване, приходите са били над 10 милиарда лева Очакваме през тази година възобновяване в бранша да е 75%, приходите да доближат 11,440 милиарда лева и да бъдат основани 17 500 работни места, като общият брой на заетите да е 287 000 души. Приносът на туризма за тази година към брутния вътрешен артикул на страната ви би трябвало да е 6,5%. 90% от приходите идват от задгранични туристи.

През идващите 10 година туризмът в България има голям капацитет за развиване. Смятаме, че той ще нараства с по-бързи темпове от редица други браншове на стопанската система. Нашите прогнози демонстрират, че през 2033 година приходите от туризъм могат да доближат 19-20 милиарда лева, а броят на заетите - 365 000 души. Така че пред България има доста огромни благоприятни условия за развиване на бранша.

- Тези благоприятни условия обаче не бяха ли наранени от появилите се недоказани изказвания, че може да има замърсяване в Черно море, откакто бе разрушена стената на язовир “Нова Каховка ” в Украйна?

- Аз съм разговаряла с редица специалисти, които бяха безапелационни, че замърсяване в Черно море няма. Появилите се информации бяха част от отрицателна акция, която не се основаваше на обстоятелствата. И мога напълно отговорно да заявя пред света, че Черно море е чисто и няма мотив за никакви терзания, хората умерено могат да отидат на отмора на вашето море.

- Споменахте, че 90% от приходите за България идват от задгранични туристи. Трябва ли страната ни да промени тактиката си за този бранш?

- България е чудесна туристическа дестинация. Имате всичко належащо - чудесна природа и климат, оферирате морски и планински туризъм. Дори по време на сегашните високи температури страната ви може да предложи прохладни места за туристите. Хората все по-често търсят места, където да има непокътната и красива природа, и могат да ги намерят в България.

Имате и богато културно и историческо завещание. Имах опцията да се разходя в София, там се срещат толкоз доста култури. Това, което може да се направи още за туризма тук, е да има мощна рекламна тактика със слоган да вземем за пример “Красива България ”. Много страни вършат такива акции и е належащо да се разбере на държавно равнище, че това е стопански обосновано. Страната ви към този момент участва на международната туристическа карта, тук идват доста хора. Но с цел да си гарантирате резистентност и развиване, би трябвало засилена маркетингова акция.

Относно туристите мога да кажа, че страната ви има потребност и от задгранични и от български. Но също по този начин би трябвало да потърсите нови пазари. Например Китай не е толкоз надалеч от България. Нужно е единствено да бъде обяснено на китайските туристически организации преимуществата на страната ви като дестинация. А те обичат да посещават места с красива природа и богата просвета, каквито вие имате.

- Преди две години Hyatt стъпи за първи път в България, а през тази година разшири наличието и към този момент е най-голямата хотелска верига у нас. Това симптом ли е, че страната ни става атрактивна и притегля интереса и на огромните интернационалните вериги?

- Със сигурност това е по този начин, чакахме и други огромни интернационалните вериги да стъпят тук. Разширяването на Hyatt в България демонстрира по какъв начин може да се построи сполучлив бизнес с локален сътрудник в лицето на “Тера уей инвестмънт груп ”. Впечатляваща е реновацията на Hyatt Regency Pravets Resort и съчетанието сред модерния интериор и достоверната българска атмосфера, хотелът предлага висококачествена услуга. Това е доста положително комбиниране, тъй като хората желаят да употребяват услуги с висок стандарт, само че да усещат и достоверна атмосфера.

CV

Джулия Симпсън е президент и основен изпълнителен шеф на Световния съвет по туризъм и пътешестване (WTTC). Тя бе за два дни в България за присъединяване във конгрес за провокации и благоприятни условия в туристическия бранш. Домакин на събитието бе новооткрития Hyatt Regency Pravets Resort. Симпсън разиска с водещи специалисти евентуалните благоприятни условия и новаторски решения за туризма, неговата цифровизация, опростяване на процедурите за издаване на визи и улеснение на пътуванията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР