Разширяването на ЕС следва да се базира на ясни принципи,

...
Разширяването на ЕС следва да се базира на ясни принципи,
Коментари Харесай

Радев към Вархеи: Всяка страна да има собствени заслуги при разширяването на ЕС

Разширяването на Европейски Съюз следва да се базира на ясни правила, като се регистрират личните заслуги на всяка страна в процеса на интеграция. Спазването на този принцип е гаранция за опазване на стабилността и сигурността в Европа.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с комисаря по политиката на разширение и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещаване в България.

На срещата са били разисквани вероятностите пред процеса на разширение, както на Западните Балкани, по този начин и на Украйна, Молдова и Грузия. Предвид геополитическите разлики на обособените страни претенденти, Радев и Вархеи акцентираха, че присъединението към Европейски Съюз се основава на лични заслуги въз основа на осъществяването на ясни и недвусмислени критерии и условия, добре известни на всички страни.

Президентът и комисарят са разискали и възможностите за бъдеща промяна на Европейски Съюз, в това число промени на механизмите за взимане на решения в Съвета на Европейски Съюз. По този въпрос за разширението Румен Радев уточни, че България изрично поддържа запазването на правилото на единогласие.

Допълнително, той изрази очакване след края на предизборната акция в Северна Македония и провеждането на изборите там политическата конюнктура в югозападната ни съседка да даде възможност за цялостно осъществяване на европейското решение от юли 2022 г. Това е и незаобиколим детайл по пътя на Скопие към Европейски Съюз.

Добросъседството е главен аспект в процеса на разширение, допълни Румен Радев, като подчерта готовността на България, без значение от отрицателните послания от Скопие, да възобнови напъните за градивно двустранно съдействие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР