Разширяването на българската икономика е продължило да се забавя през

...
Разширяването на българската икономика е продължило да се забавя през
Коментари Харесай

НСИ: Ръстът на българската икономика продължава да се забавя

Разширяването на българската стопанска система е траяло да се забавя през летните месеци. Брутният вътрешен артикул (БВП) се усилва с 1,7% през третото тримесечие на 2023 година по отношение на същото тримесечие година по-рано, сочат сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ), публикувани през днешния ден.

Темпът на повишаване се забавя по отношение на регистрираните покачвания на годишна база от 2,1% през първото тримесечие и 1,8% през второто тримесечие на 2023 година

За интервала юли-септември брутната добавена стойност нараства с 0,6% на годишна база. Крайното ползване записва растеж от 6,1%, а бруто образуването на главен капитал се усилва с 9,4%. Износът на артикули и услуги понижава със 7,8%, а вносът на артикули и услуги - със 7,5%.

На тримесечна база Брутният вътрешен продукт поддържа релативно постоянен ритъм на повишаване. Ръстът през третото тримесечие остава 0,4%, колкото беше и през второто. Брутната добавена стойност нараства с 0,1% за интервала юли-септември по отношение на предходните три месеца.

Като причина за записания стопански растеж по сезонно изгладени данни по отношение на предходното тримесечие от Национален статистически институт показват нарастването на бруто капиталообразуването на главен капитал със 7,8% и крайното ползване с 1,6%.

В номинално изражение Брутният вътрешен продукт доближава близо 47,73 милиарда лв. през третото тримесечие. Реализираната добавена стойност е 41,640 милиарда лв..

Най-голям дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване със 77,7%, което в стойностно изражение възлиза на 37,11 милиарда лв..

През третото тримесечие на 2023 година бруто капиталообразуването е 8,680 милиарда лева и заема 18,2% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е позитивно.

Брутният вътрешен продукт по тримесечия за интервала 2008 - 2023 година по средногодишни цени на 2015 година, млн. лева

Водещите международни финансови институции коригираха неотдавна оценките за растежа на стопанската система на България за актуалната година. Според упованията на Световната банка Брутният вътрешен продукт ще се разрасне с 1,4% през 2023 година, понижавайки предишния месец прогнозата си с 0,1 пр.п. по отношение на предходния си отчет. За 2024 година институцията чака растеж от 2,7%.

В същото време Международният валутен фонд предвижда растеж от 1,7% на стопанската система през 2023 година предишния месец, повишавайки упованията си с 0,3 пр.п. по отношение на април. За 2024 година прогнозите са за нарастване от 3,2% по отношение на 3,5% в предходния отчет.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР