Разширяването на АЕЦ Пакш е стратегически и важен проект за

...
Разширяването на АЕЦ Пакш е стратегически и важен проект за
Коментари Харесай

Брюксел призна, че новата унгарска АЕЦ ще е печеливша

" Разширяването на АЕЦ " Пакш " е стратегически и значим план за Унгария от позиция на енергийната политика. Новата АЕЦ ще работи печелившо. Това се удостоверява от решението на Европейската комисия ", акцентира в своя блог унгарският държавен секретар за разширението на атомната централа Атила Асоди.

Реагирайки на оповестените в петък на уеб страницата на Европейски Съюз детайлности от решението на Департамента за политиката в региона на конкуренцията на Европейската комисия от 6 март 2017 година, Асоди подсети, че Европейска комисия стартира следствие на плана за АЕЦ " Пакш " 2 през ноември 2015 година в частта доходност на плана и по въпроса за допустима държавна помощ за АЕЦ " Пакш " 2. Във връзка с това Асоди означи, че вследствие на дълготрайно следствие, Европейска комисия в своето решение е открила, че държавното финансиране на плана за АЕЦ " Пакш " 2 се реализира в сходство с европейското право. Въпреки че държавното финансиране на плана се смята за държавна поддръжка, тя подхожда на европейските правила. " Държавната помощ се състои единствено в това, че предстоящата облага е малко по-малка от облагата, която чакат частните вложители от сходни планове ", акцентира Асоди.

Проектът служи на общоевропейските цели и ще носи облага. С привършване следствието на Европейска комисия, което в началото докара до прекъсване на плана за АЕЦ " Пакш " 2 за 16 месеца, е отстранено последното затруднение по пътя за реализиране на плана за АЕЦ " Пакш " 2. Държавният секретар заяви, че се прави взаимна работа с съветската страна, с цел да може комерсиалната употреба на новите енергоблокове да стартира от 2026-2027 година

Асоди подсети, че без работата на АЕЦ " Пакш " 2 би било невероятно да се обезпечи екологично чисто енергоснабдяване на Унгария в дълготраен проект. Енергията, която ще се създава от АЕЦ " Пакш " 2, ще може да понижи упования недостиг на електрическа енергия по отношение на остарелите мощности и растежа на ползване на електрическа енергия в Унгария.

Приходите от продажбата на създадената от АЕЦ " Пакш " 2 електрическа енергия покриват капиталовложението и разноските за вложения, включвайки лихвите, както и разноските от пазаруването на гориво, употребата на централата и ремонта, утилизирането на радиоактивните боклуци, както и демонтажа на централата, след края на периода й на употреба.

Проектът ще носи облага, означи Асоди. Според позицията на Европейска комисия, планът за АЕЦ " Пакш " 2 подхожда на задачите на Евратом и ще помогне за осъществяването им. По този метод планът за АЕЦ " Пакш " 2 служи на общоевропейските цели и укрепва енергийната сигурност на европейския пазар на електрическа енергия, акцентира в блога си Асоди.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР