Разширяването към Западните Балкани не бива да се пренебрегва от

...
Разширяването към Западните Балкани не бива да се пренебрегва от
Коментари Харесай

Румен Радев: Подкрепата ни за С. Македония не е безусловна

Разширяването към Западните Балкани не трябва да се подценява от Европейския съюз. Около това мнение се сплотиха президентите на България и Австрия Румен Радев и Александър ван дер Белен. Двамата разискаха във Виена и други интернационалните тематики.

Румен Радев напомни, че България най-силно поддържа евроатлантическата интеграция на Северна Македония и е ускорила процеса.

,,Но нашата поддръжка не е безусловна. Затова имаме ясна национална позиция. Тя ще бъде показана и пред Съвета на Европейския съюз. Нашите връзки би трябвало да почиват и да се развиват въз основата на историческата истина ", съобщи Радев като акцентира, че България държи страните, които влизат в Евросъюза, да не внасят нерешени междусъседски въпроси в общността'', изясни президентът на България.



,,От наш общ интерес е интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз и изключително започването на договаряния за участие на Северна Македония и Албания'', уточни австрийският президент Александър Ван дер Белен.

,,Този въпрос не трябва да се подценява. Допреди към 5 години Европейският съюз не приемаше насериозно това разширение. Ако Съюзът не обърне внимание на тези страни, ще се сътвори политически вакуум, който ще бъде напълнен от други, а това надали е в полза на Европейския съюз ", добави още той.



Румен Радев също по този начин разяснява, че казусът с миграцията остава съществено предизвикателство пред Европейския съюз и за жалост, към момента е надалеч от решение.

,,Поставям от няколко години въпроса за нуждата от действен проект за тези страни, изключително с пътна граница, където рискът е максимален от ненадейно повишаване на мигрантския напън, с цел да може Европейският съюз да бъде в положение да овладява неочаквана рецесия. Към момента подобен проект няма'', сподели той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР