Разширяване на кръга лица, които да се ползват от правна

...
Разширяване на кръга лица, които да се ползват от правна
Коментари Харесай

Правната и социалната помощ стават по-достъпни

Разширяване на кръга лица, които да се употребяват от правна помощ, освобождение от правосъдни такси и даване на правна помощ в извънсъдебни производства. Това плануват признатите от държавното управление промени на Закона за правна помощ.

Те са една от ограниченията в Националния проект за възобновяване и резистентност на България.

Целта на законопроекта е да се усъвършенства достъпът до правораздаване посредством обезпечаването на по-благоприятни условия за хората от уязвимите групи.

Да се подсигурява достъпът до правораздаване посредством правна помощ в извънсъдебни производства и процедури за извънсъдебно решение на разногласия.

Да се разшири кръгът от лица със характерен профил, имащи достъп до системата за правна помощ;

Да се освободят жителите от възнаграждение на правосъдни такси и разходи по цивилен, административни и наказателни производства, когато им е предоставена правна помощ, тъй като не разполагат със средства за възнаграждение на юрист, желаят да имат подобен и ползите на правораздаването изискват това;

С измененията се чака да бъде обезпечена бърза, по-евтина и съответна отбрана и поддръжка на жителите посредством гарантирането на нови правни средства за отбрана и различни начини за решение на разногласия и понижаване на оспорванията по правосъден ред и правосъдните каузи.

Министерският съвет одобри и че размерът на обществените помощи ще се дефинира според от линията на беднотия в страната и няма да бъде привързан с обезпечения най-малък приход, както е сега.

Законодателните промени ще подсигуряват, че доста по-голям брой нуждаещи се - деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните фамилии, ще могат да получат поддръжка от страната.

Размерът на получаваните от тях помощи ще се усили, ще се актуализира регулярно и ще дава отговор в по-голяма степен на техните потребности. Това ще усъвършенства обществената протекция, която хората от уязвимите групи получават от страната, показват от държавното управление.

Приемането на законодателните промени ще отстрани негативите на системата за обществено подкрепяне, свързани с обезпечения най-малък приход. Това ще подсигурява и осъществяването на рекомендацията на Европейската комисия във връзка с обсега, адекватността и регулярната актуализация на месечните обществени помощи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР