Разширява се водният режим на Радомир, коментира пред репортер на

...
Разширява се водният режим на Радомир, коментира пред репортер на
Коментари Харесай

Разширява се водният режим на Радомир

Разширява се водният режим на Радомир , разяснява пред кореспондент на Българска телеграфна агенция кметът на общината Пламен Алексиев. Ограничението, наложено на 12 декември м.г., в началото е било единствено за високата зона на града, след това - за ниската и кв. " Върба ", в този момент усложнения има и в междинната зона.

Радомир се доставя от четири водоизточника, уточни изпълнителният шеф на " В и К " Борислав Иванов. Общината има 22 извора, останалите 18 са за селата. Около 200 л/сек са нужни за покриване на потребностите на общинския център. В момента сумарно постъпват към 140 л/сек. Вече са направени опити за обезпечаване на спомагателни количества вода от съществуващите каптажи, които обаче се оказали несполучливи.

ПОЛОВИНАТА ВОДА съдебна експертиза ГУБИ Пожарна охрана МРЕЖАТА

Огромни са загубите по трасето. От 130 л/сек, подавани от помпите при каптаж " Опалово ", след прекосяване по довеждащата тръба в града влизат едвам 60 л/сек. От този тръбопровод се водоснабдяват ниската зона на Радомир, част от високата зона на града - чрез помпа, кв. " Върба ", селата Борнарево и Николаево. За последните 10 месеца по тръбата са регистрирани 47 повреди. Преди десетина дни Пламен Алексиев е подал писмо до Министерство на регионалното развитие, в което желае целево финансиране в размер на 6 930 359, 51 лева /с ДДС/ за реорганизация на довеждащия тръбопровод.

Още през февруари кметът на Радомир е изпратил писма до министрите на околната среда и водите и на районното развиване и благоустройството, както и до регионалната администрация и " В и К " -Перник, в които сигнализира, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града. Оттогава той упорства за незабавни ограничения за осъществяване на спешен ремонт на довеждащия тръбопровод. " Администрацията на град Радомир не е подала нужните заявки за питейно-битово водоснабдяване. Само село Стефаново и част от град Радомир са възобновили своите разрешителни за водоснабдяване от извора " Сиреняците " от 27 октомври 2009 година и са удължени до 2030 година ", отговоря Министерство на околната среда и водите.

Радомирци се притесняват от бедствено състояние през лятото поради високите температури и възможното засушаване. От " В и К " към този момент се въздържат от оповестяване на режим за целия град, заради риск от пораждане на спомагателни повреди по водопровода от честото прекъсване и стартиране на крановете. Като част от ограниченията за опитимизиране на съществуващите водоизточници, направено е и продухване на тръбите от каптажа " Извора ", само че се оказало, че не се запушени - просто няма вода в каптажа. Обследван е различен водоизточник за вероятно включване в мрежата на града, само че и там дебитът се оказал под нужния.

Общинският съвет в Перник прояви съпричастност и гласоподава декларация в поддръжка на Радомир. Декларацията има единствено морална стойност, разяснява шефът на " В и К " Борислав Иванов. По думите му Софийският общински съвет е дал своя вот позволение за Перник, само че там тръбите са обществена общинска благосъстоятелност. Тук всички уреди са обществена държавна благосъстоятелност и думата на Пернишкия общински съвет няма тежест по отношение на употребата на оборудванията, съобщи Иванов.

Помпената станция " Крапец " е запечатана от отделение на Министерство на околната среда и водите, по тази причина ведомството би трябвало да се произнесе, обявиха пернишките съветници.

РАДОМИР ИСКА ВРЕМЕННО 70 Л/СЕК ОТ ЯЗОВИР " СТУДЕНА "

Необходимо е към Радомир да бъдат подавани 70 л/сек от помпената станция " Крапец " на карстовия извор " Врелото " в язовир " Студена ", до момента в който ремонтът на довеждащия тръбопровод бъде изработен, уточни кметът. По думите му, макар режима, посредством помпената станция " Сиреняците " Радомир в този момент зарежда тръбата от " Крапец " в противоположна посока и дава вода на помпената станция за отпадни води " Батановци ", на махалите " Андрейна ", " Арбанаси " и на с. Копаница.
За шест месеца язовир " Студена " има над 23,6 млн.куб.м приток, уточни Борислав Иванов. По думите му, през 2016 година в язовира са влезнали 37 млн. куб.м вода, през 2017 година - 42 млн. куб.м, през 2018 година - 27 млн. куб.м, през 2019 година - 12,5 млн. куб.м, което е довело до рецесията.

Перник употребява 19,2 млн. куб.м годишно, съобщи още Иванов. Според него за Радомир са нужни 1,5 млн. куб.м годишно, също толкоз е евентуалната консумация на " Стомана индъстри " и " Топлофикация ".

Към момента помпената станция " Крапец " е запечатана, според протокол от 01.12.2019 година на Басейновата дирекция " Западнобеломорски регион " - Благоевград. Водоизточникът е авариен за високата зона на Радомир, село Копаница, ПСОВ " Батановци " и махала " Андрейна " на гр. Батановци.

В ПО-ДАЛЕЧНА ПЕРСПЕКТИВА ГРАДЪТ съдебна експертиза НАДЯВА НА ЯЗОВИР " РАЯНЦИ "

Недостроеният язовир " Раянци " да се трансформира в главен водоизточник на Радомир към този момент е единствено фантазия на жителите на общината. Съоръжението е проектирано през 80-те години на предишния век за облекчаване на потребностите на питейно-промишленото водоснабдяване на Радомир, Земен, Перник, Батановци и Брезник, и на още 30 обитаеми места, също и на Комбината за тежко машиностроене в с. Червена могила. Чрез многогодишно равнене на оттока е било планувано да се обезпечи брутно водно количество за водоснабдителната система в размер на 1690 л/сек.

Строителството почнало през 1986 година и спряло през 1992 година, откакто Комбинатът за тежко машиностроене в Радомир прекратил субсидирането заради липса на средства. Обектът бил зарязан, без да бъде консервиран. За завършването на язовира са нужни още 58 млн. $ по количествено-стойностна сметка от 1992 година.

Радомир не е бил на воден режим от 1986 година.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР