Разширеният регион на Черно море трябва да бъде защитен срещу

...
Разширеният регион на Черно море трябва да бъде защитен срещу
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Черноморският регион трябва да бъде защитен срещу ефектите от войната

Разширеният район на Черно море би трябвало да бъде предпазен против резултатите от войната на Русия против Украйна, съобщи румънският президент Клаус Йоханис в речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, съобщи Аджерпрес.

Държавният глава подсети, че " още от първия ден на войната Румъния е работила в цялостна взаимност със смелия украински народ ".

" Ще продължаваме да предлагаме сигурен заслон и да пазиме бежанците, които идват от прилежащата страна, както сме правили за над шестте милиона украинци, които към този момент минаха през нашите граници. Подкрепяме изцяло формулата за мир, препоръчана от украинската страна, като най-подходяща рамка, която да докара до обективен, дълготраен и резистентен мир. Подкрепяме също по този начин спазването на интернационалното право и подвеждането под интернационална отговорност, тъй че всички виновни за осъществяването на жестокости да бъдат изправени пред правораздаването ", уточни Йоханис, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът подсети значимостта на района, в който се намира неговата страна, както и обстоятелството, че Румъния постоянно е изтъквала нуждата така наречен продължителни или замразени спорове в района да бъдат държани в дневния ред с предпочитан интерес, и че страната е оказала " основна поддръжка " на Република Молдова, " най-силно наранена от войната страна след Украйна ".

" Румъния е директният комшия на продължаващата война на експанзия на Русия против Украйна и действахме с цялата си сила, с цел да допринесем значително за районната и интернационалната сигурност и непоклатимост. Тази война сподели, че Черно море се нуждае от повече внимание на световно равнище, защото е от стратегическа значимост за трансатлантическата сигурност ", акцентира Йоханис.

Румъния няма да изостави най-уязвимите си сътрудници, съобщи още Йоханис, визирайки преноса на украинско зърно през територията на Румъния.

" С решението да постави завършек на самодейността за експорт на зърно през Черно море и посредством атакуването на украинските пристанища Русия задълбочава още повече световната продоволствена рецесия. Призоваваме още един път Руската федерация да приключи блокадата на самодейността. В качеството на директен комшия на Украйна и виновен и взаимен интернационален участник, Румъния изигра дейна роля в световните старания за продоволствената сигурност. От началото на войната улеснихме доставката на над 25,5 милиона тона зърно, идващо от Украйна ", уточни Йоханис.

В този подтекст румънският президент акцентира, че Румъния няма да изостави най-узявимите сътрудници, " които имат потребност от нашата поддръжка, изключително по-слабо развитите страни, в това число в Африка ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР