Разширението на зоните за платено паркиране в София се оказа

...
Разширението на зоните за платено паркиране в София се оказа
Коментари Харесай

Платеното паркиране - мярка срещу пришълците в София

Разширението на зоните за платено паркиране в София се оказа съществена мярка на общината за превъзмогване на последствията от безразборното презастрояване на града в последните години, както и против хората от други обитаеми места, които идват с колите си в столицата. Целта е кварталите, покрай центъра на града, да бъдат изчистени от колите, с цел да има къде да паркират живеещите там и да се усъвършенства инфраструктурата.

Оптимистичната картина беше обрисувана при разглеждането на предложенията за разширение на зелената зона за паркиране в още четири региона на града и с още към 5500 места. Те бяха гласувани от комисията по превоз към Столичния общински съвет в сряда.

Мотивите на районните кметове на " Красно село ", " Лозенец ", " Оборище " и " Възраждане " за въвеждането на платено паркиране се оказаха едни и същи - сега улиците са претъпкани от коли, стопира се по тротоарите и в зелените площи, а хората обикалят по 20-30 минути, с цел да спрат до домовете си. Положението беше разказано като нетърпимо, а потребността от ред в паркирането - като крещяща.

Според районните кметове, хората сами поискали да заплащат, само че да има къде да стопират колите си. За зелената зона през седмицата в часовете от 8.30 до 19.30 се заплаща по 1 лев на час, а оптималният престой е 4 часа. Хората с адрес в зоната могат да си купят годишен стикер. Цената му е 100 лв. за 12 месеца или по 10 лв. на месец. Ако обаче фамилията има две или три коли, цената пораства. За втори автомобил се заплащат 200 лв., а за трети - 300 лв..

Разбра се също, че настъпването на зелената зона ще продължава. Вече са планувани публични разисквания за разширението ѝ в регион " Средец " - към бул. " Витоша " в региона на Южния парк. Имало запитвания от жители, живеещи към Румънското посолство. Също по този начин е ясно, че разширението на платеното паркиране изтласква колите в прилежащите улици, които остават безвъзмездни. Решение против този проблем към този момент няма. Ще се чака да се стигне до обстановка, в която зоната към този момент е толкоз необятна, че няма смисъл от паркиране на границите ѝ.

Алтернативите за пришълците са или да заплащат за паркиране, или да търсят безвъзмездни места по прилежащите улици, или да употребяват публичен превоз, който към момента не е задоволително добра опция на персоналния автомобил.

Опит

Настъплението на платеното паркиране в регионите " Оборище ", " Възраждане ", " Красно село " и " Лозенец " ще се случи най-рано през юни.

В презастроения регион " Лозенец " би трябвало да бъдат направени към 2300 нови места в зелената зона. Те ще са в така наречен " Горен Лозенец ", който остана отвън последното разширение на платеното паркиране през октомври предходната година. Тогава зелената зона обхвана долната част на квартала, а колите се изместиха към безплатните улици оттатък бул. " Джеймс Баучер ". " След въвеждането на зелената зона в долната част на " Лозенец " улиците се почистиха, за 2-3 минути се намира място за паркиране, няма го към този момент безразборният трафик от коли, които се въртят по улиците, с цел да паркират, което усъвършенства и качеството на въздуха ", изясни кметът на " Лозенец " Любомир Дреков. По данни на Центъра за градска подвижност 30 - 40% от местата за платено паркиране в тази част на София остават свободни.

Дреков добави, че се вложило в инфраструктура, тротоарите се изчистили от коли и към този момент не било проблем за родителите с колички да минават по тях, а жителите на региона го спирали по улицата, с цел да го поздравят. Всъщност повода е, че със зелената зона идват и антипаркинг колчетата по тротоарите. Общината няма процедура да ги слага отвън зелената и синята зона.

Дреков разказа много по-апокалиптична картина на горната част на " Лозенец " - свади и даже случаи на физическа разпра поради безобразното паркиране, тротоари и зелени площи, заети от коли, разрушена инфраструктура. " Реновирахме 11 вътрешно квартални улици и тротоарите им. Плаче ми се, като видя паркираните по тях коли ", сподели той. Дреков посочи като проблем и бизнес зоната към болница " Токуда ", в която няма задоволително места за паркиране. " Само в " Райфайзенбанк " работят 800 души, които идват с колите си на работа и стопират в " Лозенец ", добави той.

" Спящи коли "

И в случай че казусът на " Лозенец " са хората, които работят в или покрай този квартал, за неналичието на ред по улиците в " Оборище " отговорни се оказаха колите на хора, които идват всеки ден в София от други обитаеми места, както и " спящите коли ", които заемали паркоместа.

Предложението на районния кмет Васил Цолов е платеното паркиране да обхване карето сред булевардите " Христо и Евлоги Георгиеви ", " Данаил Николаев " и " Ситняково " и улиците " Черковна " и " Султан тепе ". Очаква се местата за прекъсване там да са към 1100. Кметът изясни, че регионът се явява паркинг за хората, които влизат в София по бул. " Ботевградско шосе ". " Масово паркират коли с регистрации отвън София. Улиците са заети от така наречен " спящи коли " - лекотоварни коли, които стоят трайно там, в тях са се заселили клошари, трансформирали са се в боклукчийски кофи ", изясни Цолов. Той добави, че сериозен проблем да спрат до домовете си срещали и хората, живеещи към мол " Сердика " поради работещите и посетителите на комерсиалния център.

И Цолов изясни, че опитът от въвеждането на зелена зона в останалата част от региона демонстрира, че ситуацията се усъвършенства скоро по-късно.

Подобни причини посочи и кметът на регион " Възраждане " Савина Савова. Предвижда се зелената зона там да обхване улиците сред булевардите " Сливница ", " Константин Величков ", " Александър Стамболийски ", улиците " Гюешево ", " Партений Нишавски ", " Българска ливада ", " Камен Андреев ", " Добруджански край ", бул. " Ген. М. Д. Скобелев " – ул. " Опълченска " и ул. " Димитър Петков ". Новите места за платено паркиране ще се към 700. Част от тях ще са към пазарите в региона, измежду които и " Димитър Петков ", където не можело да се паркира поради търговците, които заемали местата.

Заради лечебните заведения - най-много Военномедицинска академия, Медицинския университет и Министерство на вътрешните работи болница, се вкарва зелената зона в регион " Красно село ". Тя ще е в карето от улици сред булевардите " Иван Гешов ", " Пенчо Славейков ", " Ген. Тотлебен " и улица " Георги Софийски ", както и зад болничното заведение на Министерство на вътрешните работи. Заради посетителите и работещите в лечебните заведения, живеещите в региона нямало къде да паркират. " Положението е толкоз тежко, че се е случвало даже " паяк " да не може да влезе, с цел да вдигне автомобил, паркиран в зелена повърхност ", изясни зам.-кметът на региона Калин Николов.

Решение от през днешния ден за на следващия ден

" Нямаме стратегическо решение. Решаваме казуса от през днешния ден за на следващия ден. Очаквам и други кметове да изискат в регионите им да се вкара зелена зона. Утре ще пристигна и кметът на " Кремиковци ", тъй като и там несъмнено има проблем, и ние не можем да му откажем. Скоро целият град ще стане зона ", счита общинският консултант от ГЕРБ Андрей Иванов, който гласоподава " въздържал се " по предложенията за уголемение на платеното паркиране.

Според него този метод за решение на проблемите с безразборното паркиране основава привилегировани жители, които против възнаграждение получават опция да паркират до дома си, и такива, които нямат тази опция. Районните кметове пък имат тласък да оферират уголемение на зоната в техните квартали, защото по този начин печелят благоволението на хората от региона. Той добави, че в това време хората от " Люлин " или " Младост " заплащат същите налози като тези в " Оборище " или " Лозенец ", макар че средата им на живот е друга.

Според Иванов казусът с паркирането би трябвало да се реши като се ползват законите и се глобят погрешно спрелите водачи, както и да се търси изцяло решение за задръстения град.

Естествена спирачка

" Кметът на " Кремиковци " няма да пристигна да желае зелена зона. Зоните стигат до граница, в която напорът понижава ", отвърна Зафир Зарков (ГЕРБ), който поддържа разширението на платеното паркиране. Според него София е презадръстена от коли и по тази причина напъните на общината били ориентирани към това градският превоз да стане по-привлекателен от напредването с кола. Все отново Зарков добави, че това ще стане, само че не посочи по кое време.

Според Прошко Прошков от групата на " Реформаторския блок " общината е дебитор на жителите за градския превоз. " Все още най-лесно, бързо, налично и относително на ниска цена е напредването с автомобил ", счита той. Прошков обаче е на мнение, че зоната за платено паркиране би трябвало да се уголемява и към кварталите, само че би трябвало да има нови правила за цените и работното време - да се заплаща, когато има напор към даден квартал или регион. Той даже предложи елементи от сегашната зелена зона, да минат към по-скъпата синя. Става въпрос за пространства към НДК и ул. " Гурко ". Същото мнение се чу за улиците към бул. " Дондуков " и към Софийския университет.

Имаше предложение за платено паркиране и по главните улици в Студентски град, с цел да се освободят от коли и да се улесни прекосяването на градския превоз.

Тротоарите

Според Прошков обаче са нужни вложения в ремонт на тротоарите. " Така ще мотивираш човек да отиде пешком до метрото, без да стане в тиня до уши ", счита той.

От Центъра за градска подвижност обясниха, че тази година считат да влагат 2 млн. лв. в ремонт и създаване на нови тротоари. Парите ще бъдат вложени в регионите, където има платено паркиране, а средствата ще са от клиентите на зоните.

Центърът за градска подвижност ще би трябвало да довърши и паркинга при БНР, който беше издигнат с метростанцията на Националния стадион, както и да направи подземни буферни паркинги на метростанция " Сливница " и до Централна гара. Към момента паркинги в кварталите не се плануват.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР