Разширението на подземното газово хранилище Чирен ще даде по-голяма гъвкавост

...
Разширението на подземното газово хранилище Чирен ще даде по-голяма гъвкавост
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз": Разширението на ГХ в Чирен ще даде гъвкавост и сигурност на пазара

" Разширението на подземното газово вместилище Чирен ще даде по-голяма еластичност и сигурност на пазара на природен газ както в България, по този начин и в района ". Това сподели изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов по време на началото на същинските строителни действия по създаване на надземната част, оповестиха от " Булгартрансгаз ".

Той акцентира, че с помощта на свързаността на газопреносната система и нарастването на потенциалите за транспорт в точките на междусистемно свързване със прилежащите страни, българският пазар не е усетил разтърсвания при спиране на доставките от Русия. Малинов благодари на изпълнителите на плана и на американските сътрудници от фирмите Солар Търбайнс, Хъниуел и Емерсон.

След разкриване на строителната площадка на 14 юли, през днешния ден бе обещано начало на същинските строителни действия по плана за уголемение на подземното газово вместилище в Чирен - надземна част. В събитието участваха енергийният министър Румен Радев, зам.-посланика на Съединени американски щати в България госпожа Андриа Брулет-Родригез, изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов, представители на локалната власт и народни представители.

Зам.-посланика на Съединени американски щати госпожа Родригез изрази поддръжка за плана и акцентира значимостта на сигурността, в това число и енергийната сигурност. По думите на енергийния министър Румен Радев с реализацията на разширението на подземното вместилище, България ще бъде сериозен районен фактор в съхранението на природен газ.

Наличието на задоволителни потенциали за предпазване, рандеман и нагнетяване на газ е от основно значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, по този начин и за сполучливото нахлуване на пазара на различни източници, в това число и LNG и за развиването на районния пазар. Проектът за уголемение на хранилището в Чирен ще обезпечи увеличение размера на дейния газ до 1 милиарда м3 и на дневните потенциали на нагнетяване и рандеман до 8-10 млн.м³. За да се реализиран задачите на разширението, се работи по създаване на нови надземни и подземни уреди, както и на газопровод, свързващ ПГХ " Чирен " със съществуващата газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз " ЕАД.

За доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на новите надземни уреди е определен консорциумът ДЗЗД " Тех енерджи експанжън ". Като част от новата надземна инфраструктура ще бъдат построени четири газотурбинни компресорни елементи, уреди за нагнетяване на природен газ в резервоара, както и такива, свързани с добива, газоизмервателна станция. В реализацията на надземната част на разширението на Чирен ще бъдат конфигурирани компресори на водещата американска компания - Солар Търбайнс, електроника на Хъниуел и съоръжение на Емерсон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР