Разрушителните земетресения от 6 февруари в Югоизточна Турция, в които

...
Разрушителните земетресения от 6 февруари в Югоизточна Турция, в които
Коментари Харесай

Паника след земетресенията! Жители на Истанбул напускат града от страх

Разрушителните трусове от 6 февруари в Югоизточна Турция, в които по последни данни са починали над 45 хиляди души, отключиха миграционни талази в страната, написа Българска телеграфна агенция.
Прогнозите на сеизмолозите за предстоящо мощно земетресение по Северноанадолския разлом в региона Мармара, както и спомените за разрушенията от земетресението по този разлом през август 1999 година (с магнитуд 7,4 по Рихтер, в което починаха над 17 хиляди души) насочиха доста поданици на града към мигриране в квартали на мегаполиса, ситуирани по-далеч от линията на разлома, които са считани за по-безопасни, или отвън града.
Града напущат основно жителите на истанбулски квартали с преобладаващо остарели жилищни здания като Кадъкьой на азиатския бряг на мегаполиса и Авджълар, Багджълар, Сефакьой, Бейликдюзю на европейския бряг, които бяха измежду най-силно потърпевшите зони през 1999 година, което сеизмолозите обясниха с географската им непосредственост до линията на разлома, писа турският вестник " Економи газетеси ". Преселващите се хора оставяли част от покъщнината си в хранилища, заради което всички налични хранилища напоследък са запълнени.
От Асоциацията на спедиторите оповестиха, че внезапно се е нараснал броят на хората, търсещи услугите им за преместване на жилищно имущество. След разрушителните трусове в Кахраманмараш на 6 февруари по 25-30 фамилии дневно се придвижват от един квартал в различен или отвън града, до момента в който преди земетресенията бяха по 2-3 фамилии. Хората споделят, че се реалокират, защото къщите им са остарели и се опасяват от разрушение при земетресение, сподели ръководителят на Асоциацията Али Айълмаздър. Според специалистите има огромно нарастване в поръчките за тестване на постройките особено против земетръс.
" Очаквам, че това ще усили още повече броя на хората, които ще пожелаят да се преселят от остарели и паянтови здания в по-нови и безвредни жилища. А това евентуално ще докара до нарастване на цените на жилищата и на наемите ", споделя Метин Хичйълмаз от компанията за недвижими парцели " Емляк япъм ". 70 % от жителите на Истанбул биха сменили домовете си, тъй като се съмняват в тяхната издръжливост и сигурност и считат, че са под риск да се разрушат при земетръс, демонстрират данните от анкета на организация Ипсос, представена от президента на Асоциацията на всички предприемачески консултанти по недвижими парцели (TÜGEM) Хакан Акдоган.
Той счита, че в случай че икономическите условия бяха положителни, забележителна част от тези хора биха се преместили доста по-бързо в устойчиви региони или в по-солидни здания, към хълмовете на мегаполиса. “Но все още преселващите се са главно хора с по-добри стопански благоприятни условия ”, добави той. Освен към кварталите в Истанбул, които са по-далеч от Мраморно море, засилена е миграцията и отвън града. На първо място измежду желанията е Егейската област на Турция. Предпочитани са и по-близките до Истанбул окръзи Коджаели и Измит. Тези региони бяха отначало застроени след земетресението през 1999 г, съгласно въведените антиземетръсни стандарти.
Пограничните Одрин и Къркларели са измежду желаните от истанбулчани окръзи за заселване заради отдалечеността от разломите от една страна и от друга, заради близостта им до Истанбул. За последните 20 дни над 2 хиляди души от Истанбул са закупили къщи и земи в Къркларели. Увеличено е търсенето на недвижими парцели и в Одринско. След земетресенията са били закупени над 300 парцела (жилища и парцели) от поданици на Истанбул, съобщи Серхат Чекер от Дружеството на брокерите на недвижими парцели в Одрин. По думите му това доста е повишило цените на парцелите.
Според ръководителя на комерсиалната палата в Одрин Сезаи Ърмак пускът на високоскоростната жп линия сред Истанбул и Одрин следващата година ще ускори още повече миграцията от мегаполиса Истанбул към пограничния град. “Хората, живеещи в Одрин, ще може заран да се придвижват до работа в Истанбул и да се връщат вечер. Одрин, който (според сеизмолозите) се намира в четвърти земетръсен пояс, ще се трансформира в задната градина на Истанбул. Ще се усили комерсиалният капацитет на града ”, сподели още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР