Разрушителен зловреден софтуер, способен да изтрива данни, се е появил

...
Разрушителен зловреден софтуер, способен да изтрива данни, се е появил
Коментари Харесай

Microsoft засече зловреден софтуер в Украйна

Разрушителен злотворен програмен продукт, кадърен да изтрива данни, се е появил на десетки компютърни системи в украински организации, в това число държавни организации, неправителствени институции и софтуерни организации, предизвестяват от Microsoft.

Това разобличаване е в допълнение терзание за украинските държавни организации, откакто доста от техните уеб страници бяха хакнати в края на предходната седмица. В някои от тях се появи и известие от хакерите, че данните на украинците са били компрометирани.

„ Разрушителният “ компютърен код съставлява „ нараснал риск за всяка държавна организация, организация с нестопанска цел или дружество, ситуирано или със системи в Украйна “, написа Microsoft, представен от CNN, в обява в блога си през уикенда.

Според откриватели от софтуерния колос компютърният код е планиран да наподобява като така наречен „ рансъмуер “, при който се заключват данни и се чака приемане на откуп, само че липсват някои от общите характерности, следени при сходна офанзива.

Десетки украински държавни уеб страници бяха хакнати предходната седмица, доста от тях явно посредством един снабдител на програмен продукт на име Kitsoft. Базираната в Киев компания съобщи в петък, че оказва помощ на държавните уеб страници да възстановят връзката, изгубена поради хака, до момента в който украинските управляващи споделиха, че по време на случая не са изтекли персонални данни.

Сергей Демедюк, зам.-секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна, сподели пред „ Ройтерс “, че страната му упреква хакерска група, обвързвана с белоруското разузнаване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР