Разрушителен трус с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер

...
Разрушителен трус с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер
Коментари Харесай

Земетресението в Албания напомни, че целият регион е застрашен

Разрушителен трус с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер раздруса крайбрежието на Албания. Има седем починали (девет все още на издание в " Дневник " - бел. ред.) и голям брой разрушени здания. Цяла Югоизточна Европа е мощно застрашена от сходни тежки трусове, написа " Дойче веле ".

Мощни земетресения раздрусаха западното крайбрежие на Албания и сринаха до основи редица здания. Много поданици на град Дуръс и покрайнините под паника са напуснали домовете си. Засега се оповестява за седем починали. Институтът за геофизически науки в Тирана разгласи, че земетресението е било с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер. Епицентърът се е намирал на 10 километра дълбочина в Адриатическо море. Най-тежките опустошения са в крайбрежния град Дуръс. Във видеоклипове се виждат изцяло разрушени здания, сринати огради и мощно напукани стени. В някои области е имало и прекъсване на електрозахранването. Трусът е бил усетен също и в Косово, Сърбия и даже в Южна Италия.

При серия от тежки трусове през септември тази година в Албания бяха ранени над 100 души и наранени близо 500 къщи. През юни в Корча също имаше мощно земетресение. Средиземноморието спада към най-активните земетресни области в Европа.

По генезис земетресенията са тектонски и вулканични. Най-разрушителни са плитките тектонски трусове с дълбочина до 100 км под земната кора. Те имат нормално и най-широк обсег. Земетресенията стават най-често там, където има разломи в земната кора - изключително по границите на тектонските плочи. Там нормално са съсредоточени и огнищата на най-силните трусове. В изявление за Дъждовни води професор Фредерик Тилман от немския Център за геоизследвания GFZ изяснява за какво Югоизточна Европа е изключително застрашена.

Земетресенията са съсредоточени в Югоизточна Европа

" Ако погледнем към картата на записаните трусове през втората половина на септември 2019 в Европа, ще забележим, че те са най-вече съсредоточени в Италия и в Югоизточна Европа, а албанското крайбрежие от много време е регион със мощна сеизмична интензивност ", показва Фредерик Тилман. Той изяснява това с напредването на африканската континентална плоча на север - тя се доближава към Европа с по няколко милиметра годишно. Това води до сеизмично напрежение в целия район, тъй като част от Адриатическата микроплоча последователно се подпъхва под Балканите. Земетресенията през септември край Тирана Бяха породени точно от такива напрежения.

Благоприятни за това са тези места в земната кора, които имат по-ниски температури, тъй като при по-високи температури земните пластове са по-гъвкави и с времето нагаждат формата си, тъй че не се натрупва напрежение и сила, която да се освободи посредством трусове.

Сеизмичната интензивност и измененията в климата

Фредерик Тилман показва също така, че смяната в климата не въздейства върху сеизмичната активност.

Известно е обаче, че при топенето на глетчерите по време на последния Ледников интервал са зародили отвесни напрежения в земната кора, които провокирали в Скандинавия редица трусове, частично с магнитуд до 7-ма степен.

Но измененията в климата са доста продължителни процеси. В днешно време сеизмичната интензивност се предопределя не от тях, а от тектонски аргументи, твърди немският академик. Той изяснява, че към този момент науката не дава опция краткосрочно да се предскаже някое бъдещо земетресение.

Трайните наблюдения и измервания, които прави немският Център за геоизследвания в Потсдам, оказват помощ обаче да се предвижда дълготрайната заплаха от трусове. Освен това умеенето бързо да се открият параметрите на несъмнено земетресение е от огромна значимост при избавителните интервенции.

Системи за ранно предизвестие

" В избрани случаи ние сме в положение да предупредим за идно земетресение няколко секунди по-рано. Такива системи за ранно предизвестие към този момент са конфигурирани на няколко места по света - да вземем за пример в Мексико Сити и в Токио ", споделя Фредерик Тилман.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР