Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да вземат

...
Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да вземат
Коментари Харесай

Румен Радев: Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да вземат решения

Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да вземат решения, съобщи президентът Румен Радев в слово на тържественото заседание на СУ „ Св. Климент Охридски “ във връзка 130-годишнината от основаването на университета, в което поздрави управлението и възпитаниците на висшето образователно заведение, съобщи БГНЕС.
" Всички българи назоваваме Алма матер светският храм на България. В аудиториите на университета българи от разнообразни вери, само че водени от идеята, че мъртва е безкнижната душа, дружно споделят общата за народа ни вяра – знанието ", акцентира Радев.
Според него, основан с подаяние и основал най-светлите мозъци на нацията, Софийският университет е „ люлка на знанието, на съзиданието, на свободата, на сериозната мисъл и устрема към търсене на истината “. В речта си президентът съобщи, че младите българи са все по-малко, само че върху тях пада отговорноста да трансформират коренно моралния климат в Родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България. „ Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите “, добави Радев.
На връх студентския празник президентът пожела на всички студенти да преследват фантазиите си, само че без да бъдат примирими с подмяната и неналичието на бистрота, тъй като конформизмът може да е единствено път в кариерата, само че не и пък към щастието. „ Борете се против лицемерието и покварата, бъдете сериозни! Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето! Не подминавайте експанзията на незнанието “, прикани той.
" Културата е мантинелата, която ни пази да не пропаднем в бездната, тъй като незнанието е крачка към злополуката – персоналната и публичната. В годините на Прехода българите приехме, че несправедливостта е наша участ. Вашата поколенческа задача е да докажете, че справедливостта може да спечелва. Това не е елементарна борба за вашето бъдеще, а вашата борба за България. Тя е и моя! ", сподели още в речта си президентът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР