Разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са се

...
Разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са се
Коментари Харесай

Докладът за СРС: Ръст на подслушванията и четирима неправомерно записвани магистрати

Разрешенията за използване на специфични разследващи средства (СРС) са се нараснали с над 21 на 100 за 2016 година, съпоставено с година по-рано. Подслушвани са 2749 лица, а четирима магистрати са известени, че по отношение на тях има непозволено подслушване. Това са част от изводите, които станаха ясни при приемането на отчета на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за осъществената активност през 2016 година.

Той беше признат от народните представители.

Образувани са 88 преписки за инспекции на правомерността на използване на СРС. От тях 81 са по сигнали на жители, сред които петима депутати от 43-тото Народно събрание, 13 магистрати и 9 юристи. Според членовете на бюрото би трябвало да се дефинира способния съд, разрешаващ използването на СРС при положение на проведена група с присъединяване на магистрат.

Най-много процедури за подслушване са желани от МВР- 56,2%, от прокуратурата са 33,39%, а от ДАНС- 10,08%.

Според отчета СРС са употребявани най-често за проведени незаконни групи- 42,05% . В 10 случая са прилагани за тероризъм , сподели ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев

14% от СРС са за наркотични субстанции , 6,12% за акцизни артикули, 4,69% за кражба, 3,19% за машинация и 1,88% за рушвет. Ръстът на употребяваните СРС за проведени незаконни групи през 2016 година е над два пъти спрямо 2015 година. Бюрото установи, че правосъдният надзор е бил доста повишен.

Имаме случаи на известени жители, че са подслушвани непозволено, които са завели каузи. Няма реакция на прокуратурата “, уточни ръководителят на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Бойко Рашков по време на дебатите по гласуването на отчета.

Той уточни, че са следени безобразни правосъдни актове, само че „ ние нито сме ги изменяли, нито отменяли, тъй като нямаме такива пълномощия. Изпращали сме ги единствено до способените органи. Висш съдебен съвет не е взел никакво отношение или най-малкото нямаме противоположна информация за това “, изясни той.

Има 3 случая, в които имаме отвод да се срещнем с материали на ДАНС. Един от случаите касае доста прочут човек, който не е в залата. Но различен човек е в залата. Няма подозрение, че възпирането на бюрото да се запознае с материалите, на които се основава настояването е обвързвано тъкмо с този човек “, добави ръководителят на бюрото за надзор на СРС. „ Да виждате нещо политическо в изявлението ми? Искаме просто да си свършим работата “, попита той.

Подслушване на публицисти няма

Няма всеобщо подслушване на политици, магистрати и публицисти, съобщи основният прокурор Сотир Цацаров по време на дебатите.

„ Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на публицисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, публицисти? Не. Това, че се намираме в изискванията навън съвещание напълно не е опрощение да кажем, че такова може да има “, разяснява Цацаров. Според него изказванията, че 10% от всички СРС-та касаят публицисти, политици и магистрати са надълбоко погрешни. „ Защо са максимален брой разрешенията за потребление на СРС в Специализирания съд? Защото той издава позволение за подслушване на проведени незаконни групи, а една група е най-малко от трима души “, разясни Цацаров.

Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че 70% са утвърдените случаи за потребление на СРС,а съгласно него успеваемостта от потреблението им е към 20%.

По думите му в Министерство на вътрешните работи се желаят подслушвания единствено за тежки умишлени закононарушения, а хората не се разделят на политици, публицисти, или други. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР