Разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ

...
Разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ
Коментари Харесай

С 2 години е удължен срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“

Разрешението за търсене и изследване на петрол и природен газ в „ Блок 1-21 Хан Аспарух “ е удължено с две години, откакто през днешния ден министърът на енергетиката Александър Николов подписа в допълнение съглашение към контракта с представители на проучващите компании – „ Тотал Енерджис Екологичен потенциал България “ Б.В. и „ ОМВ Офшор България “ ГмбХ, оповестяват от ведомството.

Срокът за изследванията се удължава по искане на титуляря на разрешението. Възможността за това е регламентирана с наредбата на член 31, алинея 4 от Закона за подземните благосъстояния.

Решението за удължение на проучвателния период бе взето от Министерския съвет през м. февруари 2022 година

От „ Тотал Енерджис Екологичен потенциал България “ Б.В. и „ ОМВ Офшор България “ ГмбХ стимулират настояването си за удължение с разпозната досега перспективна повърхност, която дава опция за в допълнение тестване на блока за евентуални находища.

„ Обнадежден съм от вашите продължаващи старания за разкриване на перспективен капацитет за рандеман на петрол и природен газ в българската зона в Черно море. От позиция на енергийната сигурност това е изключително значимо за нашата страна “, акцентира по време на церемонията министър Николов.

За периода на двегодишното удължение на разрешението „ Тотал Енерджис Екологичен потенциал България “ Б.В. и „ ОМВ Офшор България “ ГмбХ плануват спомагателни геоложки и геофизични работи на стойност 900 хиляди евро. Те ще поддържат начинания в региона на опазването на здравето, сигурността и опазването на околната среда на стойност 355 хиляди евро. Планираното образование на български експерти е на стойност 200 хиляди евро. Общите вложения за този интервал са 1. 455 млн. евро.

Площ „ Блок 1-21 Хан Аспарух “ е ситуирана в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Договорът за търсене и изследване на площта е в действие от м. септември 2012 година и досега е бил двукратно удължаван с по две години.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР