Разрешение за отстрел на проблемна мечка поиска Държавното горско стопанство

...
Разрешение за отстрел на проблемна мечка поиска Държавното горско стопанство
Коментари Харесай

Горски искат разрешение да отстрелят проблемна мечка в Родопите

Разрешение за отстрел на проблематична мечка изиска Държавното горско стопанство в село Смилян от Министерството на земеделието. До момента са регистрирани пет набези на мечката над домашни животни.

Ангел Христов отглежда 20 крави в региона на село Черешово. Има и осем телета. Мечката посещава стопанството му за тори път:

" Две дребни приплодчета. На сътрудника и на него има две три мисля. В Кошница има едно нахлуване. "

Българска национална телевизия: Страхуват ли се хората тука в региона?

Ангел Христов - животновъд: " Страхуват се. Никой не излиза, на никое място не ходат, стоят си по къщите, единствено по дворчетата и по този начин, никой на никое място не върви. Мечката на края на селото, на чешмата в два и половина следобяд върви си и въобще не я тормози нищо. "

Според специалистите, поради топлата зима, мечките изобщо не са съумели да заспят зимния си сън. Търсят храна и по тази причина нападенията са почнали толкоз рано.

" Те би трябвало да се хранят по някакъв метод, а животните, които ги гледат на овчар навън са най-лесната плячка. От средата на януари до днескашна дата имаме пет набези над домашни животни, като мечката е умъртвила две юници и три телета, на трима, животновъдни обекти, които са обособени, в прилежащите обитаеми места. Това са от порядъка на 3-4 километра ареал, като обитаемоте места, в които е осъществено нападението са Турян, Кошница и село Черешово. Като най-вече вреди има към село Черешово и Турян. Миналата година също имахме набези в тоя регион. Бяхме изискали от министерството позволение за отстрел, само че същото не беше осъществено до края на годината и в този момент отначало сме отправили искане за издаване на позволение ", сподели инж. Анатоли Елев - шеф ДГС-Смилян.

Българска национална телевизия: С една дума е същата мечка, тя си знае?

Анатоли Елев: " Предполагаме, че е същата, тъй че би следвало да е тя. "

Българска национална телевизия: Поискали са позволение да я отстрелят - ще успокои ли това нещата?

Ангел Христов - животновъд: " Както споделих тя не е една, и да успокои - нямам доверие, една ще отстрелят, ще пристигна друга, кино лентата продължава. "

В последните години популацията на кафявата мечка се усилва. По данни на Регионалната дирекция по горите в Смолянския район има към този момент 309 мечки.

Репортаж: Величка Петкова, Стефан Николов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР