Разрешаването на кипърския въпрос- това ще бъде основен приоритет на

...
Разрешаването на кипърския въпрос- това ще бъде основен приоритет на
Коментари Харесай

Новоизбраният президент Никос Христодулидис ще решава кипърския въпрос

Разрешаването на кипърския въпрос- това ще бъде главен приоритет на новоизбрания президент на Република Кипър

Заявката даде самият той нощес на церемонията по оповестяването му за победител във вчерашните президентски избори.

„ Ще направя всичко, с цел да излезем от безизходицата, да стартира още веднъж разговорът, с цел да създадем предпоставки за решение на кипърския въпрос. За да намерим решение, което подсигурява, че ще оставим на децата си страна, обединена в територията, институциите и стопанската система си. Една татковина, която почита правата на всичките си поданици “.

Той заяви, че е разговарял с президента и премиера на Гърция Катерина Сакеларопулу и Кириакос Мицотакис, както и с ръководителя на Европарламента Роберта Мецола и с френския президент Еманюел Макрон.

„ Европейската, западната ориентировка на страната ни е постоянният компас за бъдещето ни. Ще продължим да разширяваме връзките си с всички страни от района, само че и с всички сили, които могат да изиграят основна роля за разрешаването на кипърския въпрос в контрактуваната рамка на Организация на обединените нации и правилата и полезностите на Европейския съюз “, съобщи спечелилият на президентските избори в Кипър.

49-годишният някогашен външен министър се яви на изборите като самостоятелен претендент, подсилен от необятен набор от политически сили, измежду които водещо място имаха центристките Демократическа партия и Демократически фронт, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Той получи съвсем 52 % от гласовете, до момента в който противникът му, самостоятелният Андреас Мавроянис, подсилен от главната лява партия АКЕЛ, събра малко над 48 на 100. 

На церемонията Христодулидис изрази уважението си към кипърските жители, които не са го подкрепили, както и към съперниците си на изборите.

„ В Кипър, за който мечтаем, няма „ наши “ и „ други “. В Кипър, за който мечтаем, ще бъда президент на всички кипърци “, сподели той и повтори решимостта си да сформира държавно управление с необятна социална поддръжка.

Христодулидис ще встъпи в служба на гала в Народното събрание на 1 март, когато ще поеме поста от сегашния президент Никос Анастасиадис.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР