Разрастващата се пукнатина в отношенията между Полша и Унгария показва

...
Разрастващата се пукнатина в отношенията между Полша и Унгария показва
Коментари Харесай

Пукнатината в отношенията между Унгария и Полша се разраства

Разрастващата се цепнатина в връзките сред Полша и Унгария демонстрира по какъв начин европейският политически пейзаж се трансформира поради съветската инвазия в Украйна, която има капацитета да генерира основни последствия след години, в които тандемът Варшава - Будапеща беше в ролята на " неприятното момче " в Европейски Съюз.

През април унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че негов приоритет е възобновяване на връзките с Полша, потърпевши поради войната в Украйна. Но до този миг наклонността е противоположна вследствие на базовите разлики в реакцията по отношение на съветската експанзия към Киев, написа Financial Times.

Миклош Митрович от Унгарската академия на науките показва пред английската медия, че все пак Варшава и Будапеща имат доста неща, които ги свързват: " След като войната завърши, Орбан може да чака ръководещата партия " Право и правдивост " в Полша още веднъж да го оцени като сътрудник във вътрешните и външнополитическите борби. Колкото по-бързо свърши войната, толкоз по-бързо идеологическото другарство може да бъде възобновено ". Засега обаче обстановката не наподобява по този метод.
Реклама Противоположни позиции
В момента Полша е един от най-изявените бранители в Европейски Съюз на по-твърдите ограничения против Москва. Докато Орбан седмици наред беше срещу по-категоричните наказания поради резултата им върху унгарската стопанска система, като най-после си издейства правото да продължава да употребява на ниска цена съветски нефт, получаван посредством водопровод.

Брюксел постоянно влизаше в конфликти с държавните управления в Унгария и Полша поради подкопаване на демократичните стандарти. Но дисциплинарните му процедури бяха неубедителни, защото всяка една от двете страни можеше да прибегне до несъгласие, с цел да отбрани колегата си от наказателни ограничения. " Връзката сред Варшава и Будапеща беше тяхната избавителна мрежа, което означаваше, че те не се опасяваха, че ще бъде задействан член 7 и ще би трябвало да си понесат следствията. Но в този момент сред тях не е останала огромна обич и въпросът е дали ще забележим в допълнение утежняване на връзките ", показва пред FT поискал анонимност посланик от Европейски Съюз.

Пред английската медия Едит Згут-Пшибилска от Полската академия на науките твърди, че двете страни се намират в изцяло нова обстановка поради съветското нахлуване на Украйна. " Орбан не може да се отдели от Кремъл, даже и да желае, което го прави радиоактивен за полските политици. В Полша има избори идната година и ръководещата партия ще би трябвало да дава отговор пред обществото, болшинството от което поддържа преосмисляне на връзките с Унгария ", разяснява Згут-Пшибилска.
Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се срещна с полския министър председател Матеуш Моравецки, откакто Брюксел утвърди възстановителния проект на Варшава Източник: Reuters По-благосклонно отношение
Сега Полша се радва на доста по-благосклонно отношение от страна на Брюксел, откакто даде обещание корекции в своята противоречива правосъдна промяна. Миналата седмица Варшава получи утвърждението на Европейската комисия за своя оздравителен проект за 36 милиарда евро, което беше ознаменувано от визитата на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в полската столица. Докато пакетът на Унгария за 7.2 милиарда евро остава блокиран, а през април Брюксел прибегна до своя нов механизъм, допускащ му да спре евросредства за Будапеща заради подозрения за корупция.
Реклама
Лидерите на Европейски Съюз желаят да показват взаимност с Варшава поради твърдата й линия против Русия и готовността да одобри 3.5 млн. украински бежанци, повече от всяка друга страна членка. И въпреки всичко решението да се утвърди полският оздравителен проект провокира дискусия в Брюксел поради продължаващите подозрения по отношение на желанието на ръководещите във Варшава да прекратят офанзивата си по правосъдната самостоятелност.

В последна сметка Брюксел сложи изискване на Полша, че би трябвало да се придържа към контрактуваните задължения, с цел да получи финансиране. И както показват европейски представители: " Не че всичко е наред с Полша. Борбата продължава ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР