Разраства се скандалът с по-високите цени на онколекарства за частни

...
Разраства се скандалът с по-високите цени на онколекарства за частни
Коментари Харесай

ЕК иска от България частните болници да правят търгове


Разраства се абсурдът с по-високите цени на онколекарства за частни лечебни заведения спрямо държавни и общински. Еврокомисията е почнала процедура против България за нарушение на законодателството на Съюза, предава bTV. До края на месеца страната ни би трябвало да се стимулира за какво частните лечебни заведения не организират търгове.

През 2016 година, когато у нас се приема нов Закона за публичните поръчки, депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов и негови сътрудници от разнообразни партии оферират текст, който изважда частните лечебни заведения от възложителите. Иванов аргументира текста с евродиректива, която го налагала. Същото споделят и лечебните заведения.

„ Според мен това, което е направено като корекция в Закона за публичните поръчки, следва точно концепцията на директивата “, разяснява Свилена Димитрова от Българска болнична асоциация. Има и юристи на противоположното мнение. Те показват текст от евродирективата, съгласно който, в случай че организациите се финансират в по-голямата си част от обществени органи, какъвто бил казусът с частните лечебни заведения, следва да вършат търгове.

„ Не може лечебните заведения да бъдат третирани по друг метод, съгласно това кой е техния притежател. Това е безусловно неприемливо “, счита юрист Грета Ганева. През ноември 2019 година Европейската комисия разгласява на уеб страницата си информация, че против България е в ход процедура, която да обясни нарушаваме ли еврозаконодателството с метода, по който сме приложили директивата. А точно – като сме приели текст, който изключва частните лечебни заведения от провеждането на търгове. Здравният министър към този момент е предложил корекция в закона, с която и частните лечебни заведения да вършат търгове.

Дали въпреки всичко ще се стигне до наказания за България – не е ясно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР