Разработване и въвеждане на нов Списък на професиите за професионално

...
Разработване и въвеждане на нов Списък на професиите за професионално
Коментари Харесай

Нови промени в професионалното образование

Разработване и въвеждане на нов Списък на специалностите за професионално обучение и образование, по който ще се реализира образование по широкоспектърни специалности с опция за надграждане на добитата професионална подготовка, плануват промени в Закона за професионалното обучение и образование, импортирани в Народното събрание.

Законопроектът планува четири степени на професионална подготовка, като за тях се изисква:

1. за първа степен – добити професионални познания, умения и компетентности за осъществяване на рутинни действия, при неизменящи се условия, при практикуване на професията;

2. за втора степен – добити професионални познания, умения и компетентности за осъществяване на действия с сложен темперамент, при изменящи се условия, при практикуване на професията;

3. за трета степен – добити професионални познания, умения и компетентности за осъществяване на действия с сложен темперамент, при изменящи се условия, както и вдишване на отговорности за работата на други лица при практикуване на професията;

4. за четвърта степен – добити професионални познания, умения и компетентности за осъществяване на необятен кръг действия с сложен темперамент, при изменящи се условия, както и вдишване на управнически отговорности за работата на други лица и за разпределение на запаси, при практикуване на специалността.

Има ли опозиция у нас против преквалификацията

Въвежда се опцията за образование от разстояние в електронна среда за лица, навършили 16 години, по преценка на шефа на институцията и при съществуване на техническа опция.

С цел  повишение на опциите за подвижност и претовареност на придобилите професионална подготовка, натрупването на заеми се заменя с струпване и трансфер на единици резултати от ученето в професионалното обучение и в професионалното образование.
 istock istock
Предложените законови разпореждания за струпване и трансфер на единици резултати от ученето в професионалното обучение и образование са опция за лицата, достигнали обособени единици резултати от учене, да ги натрупват до признание на подготовка по специалност или по част от специалност, както и да ги придвижват от една специалност в друга от същата област на обучение, като по този метод се обезпечава еластичност и проходимост в системата на квалификациите, написа още в претекстовете към законопроекта.

Голяма част от квалификационните курсове, проведени за лицата, навършили 16 години, са за придобиване на професионална подготовка по част от специалност. Затова в закона се плануват благоприятни условия за придобиване на подготовка по част от специалност да се дефинират в държавния учебен стандарт. Регламентира се, че професионалното образование по част от специалност следва да включва постигането на не по-малко от три единици резултати от учене, като най-малко една единица резултати от учене е от характерната професионална подготовка.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР