Разработва се проектът за първия университетски кампус в кв. Студентски

...
Разработва се проектът за първия университетски кампус в кв. Студентски
Коментари Харесай

Разработва се проектът за първия университетски кампус в Студентски град

Разработва се планът за първия академични кампус в кв. „ Студентски град “. Това сподели пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова, представена от " Фокус ".

„ Години наред в кв. „ Студентски град “ имахме и продължаваме да имаме проблеми със строителството - с това, че „ Студентски град “ от дълго време не е студентски град, а просто един квартал на София.

За наша наслада към този момент сме на финала и към този момент се създава планът за първият академични кампус “, разгласи столичният кмет.

Фандъкова съобщи, че през 2001 година е признат Подробен организационен проект (ПУП) на кв. „ Студентски град “, съгласно който се застроява всичко, което може да се застрои, в това число двора на НСА.

„ През 2008 година с присъединяване на районния кмет и Столична община се прави нов Подробен устройствен план, който избавя от застрояване над 220 дка, в това число целият двор на НСА и регионите на кампусите. Този проект пази опцията за обособяването на над 10 кампуса в кв. „ Студентски град “, уточни Фандъкова.

Тя означи, че планът за първия кампус е изработен напълно дружно със притежателя в лицето на министър на образованието и науката и е финансиран от МОН.

Кампусът ще е с повърхност от 27 дка и в него ще има 4 общежития с алеи, площадки и озеленяване.

По тематиката за плана за Борисовата градина, който на следващия ден ще бъде подложен за публично разискване Фандъкова съобщи: „ Моето мнениие е да не се позволява застрояване в Борисовата градина “а.

Новата постройка към детска градина „ Лилия “ в кв. „ Мусагеница “ към този момент е подготвена на недодялан градеж, писа на станата си във фейсбук градоначалникът.

" През септември чакаме да е изцяло приключена и оборудвана. Сега градината се посещава от 280 деца, а с новата постройка местата стават 360. Изцяло санирахме и остарялата постройка, строена през 1973 година Изградихме и физкултурен салон, а дворът на градината ще бъде напълно реновиран с 13 нови детски площадки.

Това е една от 15-те нови здания на детски градини, които строим тази година – 7 са към този момент в строителство, другите 8 ще стартират в идващите седмици. Строителната ни стратегия за 2019 година включва и създаване на 10 учебни здания, като в 5 строим и физкултурни салони.

За 10 години построихме над 90 нови здания на детски градини и със строителство преодоляхме казуса с дефицита тук-там в градинските групи (между 3 и 6 г.). Остава задача за нови детски ясли. С опциите, които София дава за добра работа, притегля доста млади фамилии, по тази причина строителството на учебни заведения и градини не може и не би трябвало да стопира.

Сериозните проблеми са в новите квартали – в кв. „ Кръстова вада “ скоро ще завърши строителството на новата детска градина. В кв. „ Манастирски ливади “ имаше закъснение от региона поради обжалване на процедурите. Получихме благословията на патриарх Неофит за създаване на детски градини на два църковни терена в кв. „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “ и в кв. „ Манастирски ливади “. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР