Разработка с графен обещава многократно повишаване на плътността на твърдите

...
Разработка с графен обещава многократно повишаване на плътността на твърдите
Коментари Харесай

Графенов твърд диск побира 10 пъти повече данни


Разработка с графен дава обещание неведнъж повишение на плътността на твърдите дискове
(снимка: CC0 Public Domain)

Използвайки впечатляващия „ суперматериал ” графен, група учени от Университета в Кеймбридж е постигнала прогрес в съхранението на данни, който наподобява повече на скок, в сравнение с крачка напред.

Новият дизайн дава опция за боравене с по-високи работни температури за (HDD) и в същото време обезпечава невиждана компактност на данните. Това, съгласно екипа, съставлява десетократно нарастване по отношение на актуалните технологии.

В твърдия диск данните се записват върху бързо въртящи се железни плочи, като четенето и писането се прави от движеща се магнитна глава. Специални пластове покритие на въглеродна основа защищават тези плочи от механични повреди и разяждане по време на работа. Все отново те могат да работят единствено в избран температурен диапазон.

Изследователите от Кеймбридж са съумели да заменят покритието, употребявано в комерсиалните твърди дискове, с няколко пласта (от един до четири) – материал, който е образуван от един пласт атоми въглерод. Той има огромна издръжливост и еластичност, наред с други високо ценени свойства.
още по тематиката
Тънкостта на графеновия пласт дава опция за доста икономисване на пространство, само че също по този начин надминава параметрите на настоящия тип покритие от позиция на предотвратяване от механично изхабяване. Той понижава корозията 2,5 пъти и предлага двукратно понижаване на триенето.

Но най-обещаващото е, че включването на графеновите пластове покачва работната температура, на която твърдият диск е кадърен да работи. Така е, тъй като приложението на графена разрешава на екипа да употребява усъвършенствана технология за писане, наречена Heat-Assisted Magnetic Recording (), която загрява записващия пласт до по-високи температури и разрешава битовете с данни да бъдат надалеч по-малки и по-плътно събрани, като в същото време остават постоянни.

HAMR технологията е несъвместима с настоящия тип покритие, само че графенът може да поеме топлината безпроблемно. Комбинацията от това свойство и икономията на пространство е довела до такава степен, че – съгласно учените – е налице невиждана компактност на данните от 10 терабайта на квадратен инч. Това е десетократно нарастване по отношение на днешните решения.

„ Демонстрирайки, че графенът може да служи като защитно покритие за стандартните твърди дискове и че той е в положение да устоя на HAMR, можем да кажем, че това е доста значим резултат ”, споделя доктор Анна От, един от съавторите на в Кембриджския център за графен. „ Това в допълнение ще подкрепи развиването на нови твърди дискове с висока компактност ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР