Разработили сме три варианта на проект за бюджет. В момента

...
Разработили сме три варианта на проект за бюджет. В момента
Коментари Харесай

Росица Велкова: Разработили сме три варианта за бюджет, в момента се обсъждат с министерствата

" Разработили сме три разновидността на план за бюджет. В момента съгласуваме с министерствата, с ведомствата, ще обсъдим с Националния съвет за тристранно съдействие план във вид на недостиг от 6,6%. Той се образува при опазване на всички настоящи политики, нормативни актове, законодателство. Без смяна в приходната и в разходните елементи. Работим без смяна в политиките, защото сме служебно държавно управление ".

Това разгласи пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

И добави, че не е редно да бъде внасян вторият вид - с недостиг 3%, който постанова ограничение на забележителен размер от разноските и политиките, настоящи в разходната част, както и смяна в някои от приходните политики:

" Третият вид, който е най-подходящ, в случай че няма постоянно държавно управление, това е опазване на избрани разпореждания от 2022 година, които да продължат да работят през 2023 година ".

По думите ѝ Министерството на финансите е консервативна институция и уточни, че макропрогнозата на Българска народна банка е по-консервативна от заложеното от МФ.

И уточни образец:

" За 2023 година Българска народна банка залага растеж на Брутният вътрешен продукт от 0,1%, до момента в който МФ залага растеж от 1,6%. Българска народна банка залага по-висока инфлация, в сравнение с МФ залага. Ние не сме консервативни при създаване на макропрогнозата ".

Служебният финансов министър посочи, че към края на септември страната има остатък в размер на 1 милиарда лв.:

" Към края на октомври чакаме уравновесено салдо или лек недостиг. Традиционно у нас през ноември и декември се образуват обилни по мярка дефицити, тъй като стартират да се разплащат финансовите разноски. Очакваме да приключим годината с 5,4% недостиг на начислена основа и 3,4% недостиг на касова основа ".

Тя акцентира, че подкрепяне би трябвало да се прави за най-уязвимите групи от популацията.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР