Разработчиците са успели значително да подобрят производителността на централния и

...
Разработчиците са успели значително да подобрят производителността на централния и
Коментари Харесай

MediaTek официално представи чипа Dimensity 8300

Разработчиците са съумели доста да подобрят продуктивността на централния и на графичния процесор, като са понижили потреблението на сила с над 50 %.

На 21-ви ноември, MediaTek публично показа новия си чип Dimensity 8300, който се чака да бъде употребен в подфлагманските модели. Един от първите смарт телефони, основани на новата SoC, би трябвало да бъде Redmi K70E.

Dimensity 8300, сходно на множеството съществуващи платформи, се състои от осем ядра: 4 × Cortex A715 и 4 × Cortex A510. Честотата на процесора може да доближи до 3,35 GHz. За графиката се грижи шестядреният ускорител Mali-G615 MC6 с поддръжката на API Vulkan 1.3.

По време на презентацията разработчиците обявиха, че продуктивността на графичния процесор в новата SoC е с 60% по-висока от тази на предходното потомство, а потреблението на сила е понижена с 55%. Това ще обезпечи безпроблемна работа както при мобилните приложения, по този начин и при игрите.

В съпоставяне с моделите от предходното потомство продуктивността на процесора на Dimensity 8200 в GFXBench Manhattan 3.0 е с 60% по-висока при резолюция 1080p, продуктивността в Aztec Ruins Vulkan при резолюция 1440p е със 77% по-висока, а продуктивността в Aztec Ruins Vulkan при резолюция 1080p е с 82% по-висока.

Също по този начин Dimensity 8300 е получил ИИ ускорителя MediaTek AI APU 780, чиято продуктивност при целочислените и десетичните интервенции, в случай че се съпостави с предходното потомство, е два пъти по-висока. Цялостната продуктивност, включваща технологията INT4, е 3,3 пъти по-висока. Това улеснява стартирането на всевъзможни приложения, свързани с генеративен изкуствен интелект.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР