Разработчиците имат избор дали да използват предложените от AI асистента

...
Разработчиците имат избор дали да използват предложените от AI асистента
Коментари Харесай

GitHub Copilot предупреждава за неоригинален код

Разработчиците имат избор дали да употребяват препоръчаните от AI асистента фрагменти

Използването на асистенти за програмиране като Copilot основава някои проблематични обстановки
(снимка: CC0 Public Domain)

Задвижваният от изкуствен интелект помощник GitHub Copilot улесни програмистите, само че от време на време предлага кодови фрагменти, които към този момент са в обществени складове, и това води до основателни искания от разработчиците.

През 2022 година GitHub предложи алтернатива за автоматизирано блокиране на оферти, съдържащи конвенционален код, само че в някои случаи програмистите към момента считат за належащо най-малко да се срещнат с него. В опит да откри приблизително състояние, GitHub стартира да тества функционалност, която ще даде на потребителите избор.

Сега Copilot не блокира автоматизирано неоригиналния код, само че го демонстрира в страничната лента, позволявайки на разработчика да реши какво да прави с него. С течение на времето тази функционалност ще се реалокира в Copilot Chat.
още по темата
Функцията за блокиране е определена от множеството корпоративни клиенти на GitHub, в това число чиновници на Microsoft и GitHub, изясни основният изпълнителен шеф на платформата Томас Домке, представен от TechCrunch.

Но този метод може да се опише като прекомерно недодялан – постоянно съществува опцията „ да възпроизвеждате всичко, което към този момент съществува в някои складове с отворен код ”. Често това се отнася за съществени логаритми, като да вземем за пример подбиране, което по предписание съществува в огромно многообразие от планове.

Сега програмистите имат избор: да откажат оферти кодов фрагмент; да го употребявате непосредствено, в случай че лицензът го позволява; или да помолят Copilot да пренапише фрагмента, с цел да избегне цялостно копие. В момента GitHub работи, с цел да подсигурява, че примерните кодове, предоставени от Copilot, са заимствани единствено от планове, чиито лицензи разрешават това.

Вероятността за очевидно заимстване на код е по-голяма при започване на плана, когато размерът на подтекста е най-малък. Докато работите по плана, Copilot предлага все по-малко фрагменти, съдържащи се в други складове.

Функцията се основава на доста бърза търсачка – в бъдеще забавянето ще бъде понижено до 10-20 ms. Системата бързо открива нужния код и показва неговия лиценз. Фрагментите са изброени в реда, в който ги намира търсачката, само че разработчиците ще имат разнообразни варианти за подбиране: по дата, вид лиценз и други критерии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР