Разработчици съхранявали данните с отворен достъп в Amazon Очертава се

...
Разработчици съхранявали данните с отворен достъп в Amazon Очертава се
Коментари Харесай

540 милиона записа от Facebook „на светло“ в клауд сървъри

Разработчици съхранявали данните с отворен достъп в Amazon

Очертава се следващ огромен скандал с потребителски данни, включително пароли (източник: CC0 Public Domain)

Огромна база със записи от Фейсбук е открита на сървърите на Amazon с открит достъп, оповестиха през вчерашния ден редица американски медии. Очертава се следващият огромен скандал с компрометиране на неприкосновеността на потребителите в обществените мрежи.

Експерти по сигурност от компанията UpGuard са разкрили на облачните сървъри на Amazon към 540 милиона записа с данни за консуматори на Фейсбук, събирани от външни разработчици на приложения. Данните са съхранявани с открит достъп.
още по тематиката
Става въпрос за два архива. По-големият, с размер 146 гигабайта (GB), е обвързван с мексиканската медийна компания Cultura Colectiva и съдържа данни за интензивността на потребителите във Фейсбук, техните имена и ID на сметките им. В архива попадат 540 млн. записа.

Вторият, относително дребен списък e обвързван с приложение под името At the Pool – в него са открити персонални данни, включително 22 хиляди пароли за Фейсбук. Към момента не е ясно какъв брой време данните от двата архива са съхранявани с открит достъп на сървърите на Amazon.

Скоро откакто чиновници на UpGuard оповестиха за „ находката “, архивите бяха отстранени от сървърите на Amazon. Правилата на Фейсбук не разрешават предпазване на данни в открити бази, прецизират от мрежата. Веднага след сигнала Фейсбук е поискала от Amazon да смъкна данните от сървърите си.

Очевидно в този случай потребителските данни са били изложени на открит достъп простъпка, само че историята още веднъж повдига въпроса за това по какъв начин разработчиците на приложения за Фейсбук се отнасят към събираните данни. След абсурда с Cambridge Analytica обществената мрежа предприе редица ограничения, само че наподобява те не са задоволителни за гарантиране на неприкосновеността на данните.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР